Hirdetés

Már a gyártósorokat építik a GlobalFoundries Fab 8-as gyárába

A GlobalFoundries bejelentette, hogy jól halad a New York-i Fab 8-as gyár építése. Jelenleg a gyártáshoz szükséges eszközök beépítése és a gyártósorok kialakítása zajlik. Ez azt jelenti, hogy a gyárépület minden szempontból jól működik, azaz a hőmérséklet szabályzás és a légkondicionálás megfelelő, illetve a levegő tisztítását végző rendszer is tökéletesen végzi a dolgát.

A gyárak építésénél ez egy kritikus pont, hiszen a chipek gyártásához úgynevezett tiszta szobák kellenek, ahol a por egyáltalán nincs jelen. Tekintve, hogy egy építkezés mekkora kosszal jár, a belső tér tökéletes megtisztítása az egész folyamat legnehezebb és egyben legfontosabb része, mivel nagyon kevés porszem is óriási bonyodalmakat tud okozni a tényleges gyártás megkezdésekor. Biztosat persze csak akkor lehet mondani, ha a gyártósorok is jól üzemelnek, de egyelőre úgy néz ki, hogy a tisztasággal nem lesz probléma.

A Fab 8-as gyár 28 nm-es HP és SLP lapkákat fog készíteni. Az AMD korábban már megemlítette, hogy az új Deccan platformhoz használt Khrisna és Wichita APU-kat 28 nm-es úgynevezett gate first HKMG gyártástechnológiával fogja készíteni, ennek megfelelően burkoltan elismerték, hogy a GlobalFoundries fogja a chipeket gyártani. Emellett az ARM a Cortex-A15-ös processzormagok chipdizájnját az arab tulajdonban álló bérgyártó 28 nm-es gyártósoraihoz is elkészíti, így a New York-i gyár több vállalat megrendeléseit is kielégítheti. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az első lapkák már az év végén elkészülhetnek, míg a tömeggyártás a következő évben indulhat be.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés