Hirdetés

Az inteles alaplapjaira is elhozza az AMD EXPO technológiát a Gigabyte

Ez nagyon okos döntés az alaplap gyártó részéről, amit többen is követhetnek.

Az AMD még az előző hónap legvégén leplezte le az EXtended Profiles for Overclocking, röviden EXPO szabványt, aminek a lényege megegyezik az Intel XMP technológiájával, azaz JEDEC-en túli, amolyan tuningprofilozást biztosítani a memóriagyártók számára.

Ezt az AMD az Intel megoldásához hasonlóan licencelhetővé tette, vagyis ahogy az XMP esetében sem kötelező Intel processzor, úgy az EXPO esetében sem szükséges az AMD platform. Ezt a kiskaput először a Gigabyte használja majd ki, ugyanis a cég bejelentette, hogy már kiadott Z690 és B660 jelzésű vezérlőhídra épülő alaplapjai kapnak egy új BIOS-t, amivel az EXPO technológiát is támogatni fogják, és a jövőben ez általánosan jellemző lesz a cég által kiadott alaplapokra, vagyis ezek egyszerre kezelik majd az XMP és EXPO profilokat.

Bár logikátlannak tűnik a lépés, valójában nagyon is okosan döntött a Gigabyte, mivel a memóriagyártók nem feltétlenül fognak minden memóriát úgy tervezni, hogy XMP és EXPO profilt is tároljanak rajtuk. Ha így is döntenek, valószínűleg nem ugyanolyan paraméterezésű lesz a két eltérő technológiára épülő tuningprofil, ami korlátozza a felhasználók lehetőségeit, amennyiben az alaplap csak az egyik szabványt kezeli. Ha azonban a BIOS képes kiolvasni az XMP és az EXPO tuningprofilokat is, akkor szinte mindegy, hogy milyen memóriát vásárol a felhasználó, mindenképpen kérheti a lehető legjobb beállítást, persze csak akkor, ha az adott platformon ez stabilan működik.

A fentiek miatt ezt a lépést több alaplapgyártó is követheti, mert jelentős kockázata nincs, elvégre csak a BIOS-t kell összerakni hozzá, a licencet amúgy is fizetik az érintetteknek, a tesztelés pedig állandó jellegű.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés