Hirdetés

GeForce RTX 4080-asok a Gigabyte receptje szerint

Öt lég- és két vízhűtéses Ada Lovelace kártya bukkant fel a színen.

A Gigabyte piacra dobta a saját elképzelései alapján készült NVIDIA GeForce RTX 4080-as videokártyákat, amelyek dupla BIOS-szal fedélzetükön telepednek meg az üzletek polcain.


[+]

Elsőként itt van a GeForce RTX 4080 16GB Eagle és Eagle OC, amelyeknél a GPU Boost órajel rendre 2505 (ergo referencia), illetőleg 2520 MHz-re van belőve, és a 256 bites memóriabusszal operáló, 16 GB-nyi GDDR6X VRAM-juk – márkatársainak mintájára – a sztenderd 22,4 GHz-es effektív órajelen ketyeg. A 342 x 150 x 70m m-es típusok hőkamrás Windforce hűtése 110 mm-es léghajtókat kapott, és a bordázatot 10 réz hővezető cső "nyársalja fel". A középső (dupla golyóscsapágyas, grafénes kenésű) légkavaró ellentétes irányban forog a két szélsőhöz képest, így növelve a légnyomást, és csökkentve a turbulenciát, miközben a borítás felső részén egy csipetnyi RGB Fusion technológiával címezhető világítás található.


[+]

A fém hátlapi takarólemezeken tekintélyes méretű kivágás segíti a szellőzést, és a 12VHPWR csatlakozó tőszomszédságában egy LED-ecske bújik meg, ami villogással figyelmezteti a felhasználót, ha bármiféle problémát érzékel a tápegység felől. A vezérlőkhöz jár egy megrogyást gátló I/O keret (ez mindegyik alant következő VGA-hoz tartozék, ahogy a 12VHPWR konnektorhoz való átalakító), és hátul három DisplayPort 1.4a, plusz egy HDMI 2.1 kimenet állomásozik, bár ez is közös nevezőnek tekinthető hírünk tárgyai között.


[+]

A 342 mm hosszú, 150 mm magas és 75 mm vastag, ugyancsak két BIOS-szal ellátott GeForce RTX 4080 16GB Gaming OC 2535 MHz-es GPU Boost órajellel érkezik a pástra, és az előbb taglalt kártyához hasonló Windforce hűtéssel szerelik.


[+]

A burkolati elem tetején, illetve a szélgépek peremei mentén szolid fényjáték húzta meg magát, és egy említést még mindenképp megér, hogy a 3 évre szóló garancia regisztrálást követően 4 évre hosszabbodik.


[+]

Harmadik delikvensünk az ízléses fehérben feszítő, újfent Windforce hűtővel és öblös perforációt viselő backplate-tel megspékelt GeForce RTX 4080 16GB Aero OC, aminek GPU Boost órajele 2535 MHz.


[+]

A kettővel korábbi bekezdésben bemutatott társával megegyező fizikai méretekkel megáldott konstrukción visszafogott fények pislákolnak felül, és tápellátási gondokról tájékoztató LED visszatérő vendég.

A 2550 MHz-es GPU Boost frekvenciával büszkélkedő, 357 x 163 x 74 mm-es Aorus GeForce RTX 4080 16GB Master Windforce hűtésének 110 mm-es Bionic Shark ventilátorai eltérnek a fentiektől, mert bár ugyanolyan konfigurációban vannak, de lapátjaikon picike kitüremkedések sora leledzik.


[+]

A hővezető csövek száma tizenkettő, és a termetes bordát félig körbeölelő, RGB-vel már kicsit gazdagabban meghintett elem tetején egy aprócska Edge View LCD kijelzőcske figyel, amire nem csak hasznos hardverinformációt, de egyedi szöveget, képet vagy GIF-et is kitehetünk. Nem feltétlenül elhanyagolható részlet, hogy a nyomtatott áramköri lapot por, nedvesség és rozsdával szemben ellenálló réteggel vonták be, továbbá a garancia ugyanúgy működik, mint a Gaming OC-nél, illetve a még hátralévő két modellnél.


[+]

Az Aorus GeForce RTX 4080 16GB Xtreme Waterforce – ahogy az nevéből egyértelműen kiderül – egy vízhűtéses jószág, amely 360 mm-es, alumínium lamellázású radiátorral összepárosított AIO-val jön, és a GPU Boost órajele 2565 MHz. A szóban forgó radiátoron trónoló, 120 mm-es légkavarók dupla golyóscsapágyasok, és címezhető világítással parázslanak fel az éjszakában, remélhetőleg nem szó szerint.


[+]

A réz base plate közvetlenül érintkezik a GPU-val és a memóriachipekkel, de a víz útja természetesen a MOSFET-ek környékén szintúgy átvezet. A fonott harisnyát hordó FEP csövezés 460 mm hosszúra nőtt, és az RGB magán a mindössze 236 x 146 x 40 mm-es kártyán is elöl-hátul ott sziporkázik.


[+]

Utolsó jómadarunk, a 235 x 159 x 29 mm-es Aorus GeForce RTX 4080 16GB Xtreme Waterforce WB annyiban különbözik az egy paragrafussal ezelőtt pódiumra tessékelt földijétől, hogy az épített vizes rendszerek hívőit célozta meg, hiszen csupán egy gusztusos, mikrocsatornás blokk van rajta, a pumpáról, radiátorról, kiegyenlítő tartályról, csövezésről és egyéb szerelékekről nekünk kell gondoskodnunk. A hűtőfolyadék esetleges szivárgását egy külön áramkör monitorozza, és villogó fénydiódával riaszt, ha baj van.


[+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés