Hirdetés

Újra lehet egyedi BIOS-okat használni a GeForce-okon

Ez persze nem egy hivatalos megoldás, pusztán sikerült megkerülni az NVIDIA eddigi védelmét.

Az NVIDIA még a Maxwell architektúrára épülő 900-as sorozatú GeForce-okon vezetett be egy Falcon nevű biztonsági chipet, amely képes volt ellenőrizni egy BIOS aláírását, így csak olyan rendszer volt frissíthető a VGA-ra, amely megfelelő aláírással bírt.

A TechPowerUP ugyanakkor most arról írt, hogy a Veii által fejlesztett OMGVflash, illetve Kefinator NVflashk alkalmazása képes megkerülni az NVIDIA által kialakított védelmet, lehetővé téve, hogy a BIOS-ok szabadabb frissítését.

A GeForce RTX 20 sorozatig tulajdonképpen akármilyen módosítás elvégezhető, az új lehetőségekkel teljesen egyedi BIOS-ok is alkalmazhatók, míg GeForce RTX 30-as és 40-es termékcsalád mellett a keresztbefrissítés lehetséges, vagyis az egyik gyártó BIOS-a tölthető át egy másik gyártó hardverére, feltéve persze, ha a két szóban forgó dizájn energiaellátása és feszültségszabályozása azonos.

Az új programok új lehetőségeket teremtenek a GeForce-ok tuningjára, bár most még elég nehéz használni őket, de Kefinator éppen egy grafikus felhasználói felületen dolgozik, hogy egyszerűbb legyen a BIOS-ok frissítése.

Érdemes kiemelni, hogy ahogy a tuningra, úgy a BIOS-szal kapcsolatos módosításokra sincs garancia, tehát mindenki csak saját felelősségre végezze el.

Előzmények

Hirdetés