Hirdetés

Készlethiány lesz a GeForce RTX 40-es sorozatból?

Valójában nem készül kevesebb GPU, csak nem feltétlenül a játékosokhoz kerülnek.

Nemrég írta meg – a Chinese Board Channels oldalra hivatkozva – a MyDrivers, hogy a GeForce RTX 40-es sorozatú VGA-k szállítása februárban rendkívül limitált lesz, de az nem derült ki, hogy miért. Maga a pletyka furcsának tűnik abból a szempontból, hogy a szükséges GPU-kból relatíve sok készül, és a kínai újévnek sem kellene ebbe beleszólnia, hiszen minden érintett úgy tervezi a gyártást, hogy ez ne okozzon fennakadást.

Utánakérdeztünk a gyártóknál, hogy lesz-e egyáltalán limit, és ha igen, akkor mekkora. Információink szerint valóban jóval kevesebb AD102, AD103 és AD104 kódnevű GPU érkezik a partnerek felé, így nem tudnak kellő mennyiségű GeForce RTX 40-es sorozatú VGA-t leszállítani a kereskedőkhöz. Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy nincs a háttérben gyártási nehézség, az NVIDIA pusztán máshova adja el a szóban forgó lapkákat, ugyanis az utóbbi időszakban számos üzletet kötöttek különböző, AI-ban utazó cégekkel, és az így szerzett ügyfelek igényei messze meghaladják a professzionális szintre tervezett hardverek gyártási mennyiségét. Ugyanakkor sok ügyfél számára nem tréningre kell a hardver, hanem a gépi tanulás jóval kevésbé megterhelő, következtetésre vonatkozó szakaszára, amelyben egyébként az AD102, AD103 és AD104 kódnevű GPU is rendkívül jók.

Jelentős gond egyébként a gyártók szerint nincs, ugyanis rendkívül nagy készlet érhető el az előző generációs fejlesztésekből, tehát mindenkinek jut majd elég GeForce, csak nem feltétlenül a legújabbak. Egyébként jelenleg ezek elérhetőségével sincs még gond, ugyanis a legtöbb üzletben maradtak készletek.

Arról még nincs pontos adat, hogy a szállítások mikor normalizálódnak. A tervek szerint egyelőre csak februárra szól a limitáció, de persze senki sem látja előre, hogy még mekkora igényük lesz az AI-ban utazó cégeknek, márpedig ezeket az NVIDIA prioritásként kezeli. Hosszabb távon a gyártókapacitás bővítése lenne az optimális, de a kriptolázból megtanult lecke után a zöldek érthető módon óvatosabbak.

Előzmények

Hirdetés