Hirdetés

A memóriára koncentrál a GDDR5X-szel szerelt GeForce GTX 1060

Nem sokban fog különbözni az alapmodelltől az NVIDIA ünnepi szezonra szánt csodafegyvere.

Jó ideje a pletykák alapját képezi már egy olyan új GeForce GTX 1060-as VGA, amelyet az NVIDIA elvileg az ünnepi szezonra tervez, ráadásul a piac nagyobb része számára, hiszen a játékosok döntő többsége 300 dollár alatti ársávban gondolkodik.

Az új VGA egyébként a jó ideje elérhető 6 GB-os GeForce GTX 1060-ra hasonlít, a különbség csupán annyi, hogy a GDDR5 memóriákat GDDR5X váltja. A memóriabusz marad 192 bites, a shader processzorok száma sem változik, így 1280 részegység fogja feldolgozni a számításokat, a referenciaspecifikációkat tekintve pedig a mag- és az átlagos GPU Boost órajel rendre 1506 és 1708 MHz lesz. Ami igazából újdonság lesz az az effektív memória-órajel, ugyanis amíg az eredeti kiadáson 8 GHz-en ketyegtek a GDDR5 memórialapkák, addig az új verzió 6 GB-os kapacitású, GDDR5X szabványú fedélzeti memóriája már 8,8 GHz-en dolgozik. Ezzel gyakorlatilag 192 GB/s-ról 211,2 GB/s-ra nő a memória-sávszélesség.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy volt már olyan GeForce GTX 1060 verzió is, amely 9 GHz-es GDDR5 memórialapkákkal érkezett, de ebből elég kevés került piacra. A legtöbb GDDR5-ös memóriachip ugyanis nem működött ilyen magas órajelen, tehát a termékek létezését ugyan nem lehet vitatni, de a beszerezhetőség szempontjából már voltak gondok. Az új, GDDR5X-es változat ebből a szempontból sokkal kedvezőbb lehet, miközben a teljesítménye nagyjából ugyanoda lesz tehető.

Az NVIDIA partnerei a következő napokban állnak elő a saját megoldásukra vonatkozó bejelentésekkel, a GDDR5X-es GeForce GTX 1060-as VGA-k szállítása pedig november elején kezdődhet meg.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés