Hirdetés

Hivatalosan is megérkezett a 3 GB-os GeForce GTX 1050

Az új jövevény a memória-sávszélességért cserébe számítási teljesítményt ad.

Nagyjából két hete írtunk róla, hogy készül a 3 GB-os GeForce GTX 1050, amiről eredetileg azt valószínűsítettük, hogy az 5 GB-os GeForce GTX 1060-hoz hasonlóan csak a kínai piacra jut el. Az NVIDIA azonban másképp gondolta, és hivatalosan is kiadták az újdonságot, ami szűkebb memória-sávszélességért cserébe nagyobb számítási teljesítményt kínál.

Az alapot továbbra is a GP107-es lapka szolgáltatja, de a korábbi, 2 GB-os GeForce GTX 1050-hez képest most aktív lesz benne az összes feldolgozó, így 768 shader maggal, illetve 48 darab textúrázócsatornával lehet számolni. Ez gyakorlatilag a nagyobb testvérnek tekinthető GeForce GTX 1050 Ti szintje, ráadásul érdekes módon órajelek tekintetében az új 3 GB-os modell viszi a prímet, mivel az 1392 MHz-es magórajelhez 1518 MHz-es GPU Boost tartozik.

Ezek alapján, ha tisztán a számítási kapacitást nézzük, akkor ez lesz a leggyorsabb GeForce GTX 1050 sorozatú modell, de az ördög a részletekben rejlik, ugyanis a memóriaalrendszer oldalán butítás történt: a 32 blending egység helyett már csak 24-re lehet számítani, ugyanis egy ROP blokkot az NVIDIA letiltott a hozzá kapcsolódó L2 gyorsítótárral egyetemben. Ez azért történt, mert az eredetileg 128 bites memóriabuszt is 96 bitessé butították, annak érdekében, hogy az új jövevény három darab, 7 GHz-es effektív órajelű GDDR5-ös memórialapkával is működőképes legyen. Utóbbi fontos szempont, mivel a GDDR5-ös memóriákból általános hiány van, ami folyamatosan növeli az árukat, így az az ideális, ha egy VGA-t minél kevesebb ilyen lapkából lehet összehozni. Emiatt is történhetett a váltás, mivel hiába kiegyensúlyozottabb konstrukció a régi GeForce GTX 1050, ha az újból a memóriahiány miatt többet lehet gyártani, és nem mellesleg kevésbé érzékeny a memórialapkák áremelkedésére.

A 3 GB-os GeForce GTX 1050 egyébként a nagy átlagot tekintve valószínűleg ugyanott lesz teljesítményben, mint a 2 GB-os korábbi verzió. Persze specifikusan már bonyolultabb ez a kérdés, mivel amelyik programot a memória-sávszélesség korlátozza leginkább, azt az előző konstrukció jobban fogja kedvelni, elvégre nyilván nem mindegy, hogy ebből a szempontból 84 vagy 112 GB/s áll rendelkezésre. Ugyanakkor ez fordítva is igaz a számítási kapacitás szempontjából, hiszen ebből a szempontból az új megoldás az erősebb, nem is kevéssel, bő negyed TFLOPS-szal. Az ár tekintetében egyébként nem várható jelentős eltérés, előállítási költség szintjén a 3 GB-os modell még kedvezőbb is. Valószínű, hogy a 2 GB-os verzió idővel eltűnik, mert az új kialakítású fejlesztésből az NVIDIA többet tud gyártani.

Előzmények

Hirdetés