Galaxy Tab blog: YouTube-ozzunk!

A Honeycomb megjelenése az alap androidos alkalmazások felületének átszabását vonta maga után, közülük pedig a YouTube-kliens volt az egyik, amely a legtöbbet profitált a ráncfelvarrásból. Egy teljesen új, az előző verzióra csak hangyányit emlékeztető UI-ról van szó, amely egyszerre látványos és jól kezelhető. Összesen négy fő nézetet kapunk, plusz a teljes képernyős videózás.

A Home nézet a Safari böngésző kezdőoldalára hajaz, az egyes YouTube videókat szimbolizáló képek itt is egy henger belső falára vannak feltűzve, amely oldalirányban lapozható. Jobb felül található a keresés funkció, a szöveges és a hangalapú egyaránt. Utóbbi még csak az angol nyelvet támogatja, de azért kipróbáltuk: a Mortal Kombat és a Samsung szavakat elsőre felismerte, a Pumukli bemondására viszont a please szócskára keresett rá az automatika.

A Browse, azaz tallózás nézetben – minő meglepetés – a videók között turkálhatunk, amelyek kategóriák szerint vannak rendezve. A csoportok (szám szerint 15) a bal oldali listában vannak, jobbra pedig a hozzájuk tartozó videókat látjuk; mindkét lista függőlegesen görgethető, ahogy azt kell.

A Your Channel oldal megtekintéséhez be kell jelentkeznünk, ezt a jobb felül található beállítások gombra bökve, majd a Sign in menüpontot kiválasztva tehetjük meg. Nagyjából mindent megcsinálhatunk itt, amire a böngészős kliens lehetőséget ad, videót tölthetünk fel, szerkeszthetjük a leírást és a hozzájuk tartozó tageket, kommenteket törölhetünk stb.

Egy videót megérintve a lejátszási felületre jutunk, amely három fő részre van osztva. Bal felül fut maga a felvétel, alatta a leírás, a tagek és a kategóriák kaptak helyet. A jobb oldali sávot a kapcsolódó videók és a kommentek foglalják el, közöttük a megfelelő feliratra bökve válthatunk. A videó paneljét megérintve a play/pause gomb mellett két további virtuális billentyű válik láthatóvá. A bal felsővel teljes képernyős módba kapcsolhatunk, az alsóval pedig a High Quality, azaz magas minőségű lejátszást engedélyezhetjük; utóbbit alapértelmezetté is tehetjük. Ezzel lazán megbirkózik Galaxy Tab 10.1V, a lejátszás folyamatosságának csak a sávszélesség szabhat gátat. A funkciót bekapcsolva szemmel látható a minőségbeli ugrás, ezt illusztrálja az alábbi két kép is.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények