Galaxy Tab blog: videóchat

Egyszer réges-régen, egy messzi-messzi blogbejegyzésben foglalkozunk már a 7 hüvelyk képátlójú Galaxy Taben elérhető videótelefonálási lehetőségekkel; a 2.2-es Android rendszer alatt mindenféle, eddig ismeretlen külső fejlesztésű alkalmazáshoz kellett fordulnunk, hogy elérjük a kívánt eredményt. A Skype androidos kliense még mindig nem támogatja a videótelefonálást, viszont a Google megemberelte magát: a Galaxy Tab 10.1 egy előre telepített GTalk klienssel érkezik, amelyben a videóchat is elérhető, hurrá!

Az alkalmazás használatához természetesen szükség van egy GMail-es e-mail címre, lévén, hogy egy Google fejlesztéssel van dolgunk. Bejelentkezés után a fő felületre jutunk, amely követi a honeycombos szabványt, azaz két panellel operál. A bal oldali sávban partnereink listája található, jobbra pedig beszélgetéseink, valamint saját profilunk. A vezérlők szokás szerint a felső sávban kaptak helyet, a bal oldali legördülő listából választhatjuk ki az aktív fiókunkat, amennyiben több accounttal operálhatunk. A jobb felső virtuális gombokkal kereshetünk, új kontaktot vehetünk fel, valamint itt érjük el a beállításokat is.

Az alkalmazás szöveges, valamint hang- és videóalapú kommunikációra ad lehetőséget, utóbbihoz nálunk és a partnerünknél is engedélyeznünk kell a megfelelő funkciókat. A szöveges beszélgetések a jobb oldali panelben jelennek meg, közöttük pedig bal oldalt, a megfelelő ismerőst kiválasztva váltogathatunk. A beszélgetések jobb felső sarkában lévő X-et megérintve léphetünk ki a csevejből, az alatta lévő nyilacska pedig további beállításokat kínál fel, iyen például a partnerinfó, a törlés és a blokkolás, valamint az ablak tartalmának törlése.

Videós, illetve hangalapú csevegést a beszélgetésben megjelenő kamera, illetve mikrofon ikonokra kattintva indíthatunk. A hang- és képminőség igen korrekt, bőven felülmúlja az előző, ezzel foglalkozó bejegyzésben előkerült programok által kínált, kissé pixeles képet. A Galaxy Tab 10.1V 2 megapixeles előlapi kamerája pedig több, mint megfelelő egy laza kis videóchatre.

Összességében egy nagyon kellemes csevegőalkalmazással van dolgunk, amelyhez nem kell mindenfajta egzotikus szoftvert telepítetnünk, ráadásul számítógéppel és egyéb, ezt támogató mobil eszközzel is létesíthetünk videó- és hangalapú kapcsolatot; GMail fiókja pedig úgyis mindenkinek lesz, aki androidos készülék vásárlására szánja el magát.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények