Galaxy Tab blog: Quick Controls a böngészőben

A kizárólag a Vodafone-nál kapható Samsung Galaxy Tab 10.1V-n az alap, módosítások nélküli Honeycomb rendszer fut, így a legtöbb funkció ellátására az alapkínálatot kapjuk. Az internet szörfölésére ezért a beépített böngészőt használhatjuk, amely egy korrekt kis szoftver, anno a Honeycomb összefoglalónkban már részletesen is beszámoltunk képességeiről. Most egy ehhez kapcsolódó szolgáltatást nézünk meg, amely a program kezelését és a navigálást hivatott megreformálni egy újfajta vezérlő segítségével, amely a Quick Controls névre hallgat.

A beállítások menü Labs fülén állíthatjuk be a funkciót, ahol emellett még két extrát kapcsolhatunk be: az egyik a leggyakrabban látogatott oldalt állítja be kezdőlapként, a másik pedig a Google Instantot kapcsolja be kereséskor. De térjünk vissza a Quick Controlsra! Ha engedélyezzük a funkciót, a böngésző felső eszközsávja eltűnik, így az oldalakat mindig teljes képernyőn nézhetjük. Az említett eszközöket a Quick Controls névre hallgató vezérlő tartalmazza, amelyet úgy varázsolhatunk elő, ha a képernyő jobb vagy bal oldalán röviden végighúzzuk az ujjunkat a panel közepe felé.

Ekkor egy félkör alakú vezérlő jelenik meg, melyben a gombok két koncentrikus körszelet mentén helyezkednek el. Az ujjunkat egészen addig a képernyőn kell tartanunk, amíg el nem értük a kívánt hatást, a kijelzőt elengedve ugyanis eltűnik a felugró menü. Ezen egyébként mindent megkapunk, amit a felső eszközsáv kínált: előre és visszaléphetünk az oldalak között, újratölthetjük a lapot, navigálhatunk a megnyitott site-ok között, újat nyithatunk meg és be is zárhatjuk őket, valamint a beállításokat is itt érhetjük el. A dolog roppant kényelmes, pár perc alatt meg lehet szokni, a folyamatos teljes képernyős nézet pedig igencsak fel tudja dobni a böngészést.

dr. Kind

Előzmények