Galaxy Tab blog: mit tud a Movie Studio, avagy videószerkesztés a Galaxy Taben

Minden nagyobb cég operációs rendszerének megvan a maga videóeditáló szoftvere. Az egyszerűsített kezelőfelülethez általában alap funkcionalitás társul, hogy az átlagfelhasználónak is könnyen sikerélménye lehessen velük. Nem változott ez az elgondolás az Android 3.0 óta gyári szoftvernek számító Movie Studio esetében sem, ám arra tökéletesen megfelel a program, hogy párperces videóinkat széteffektezzük, vagy hogy készítsünk egy szép montázst zenére a képeinkből.

Maga a felület átlátható és könnyen kezelhető: felül, középen helyezkedik el az előnézeti kép, ennek jobb és bal oldalán található a két kezelőtárcsa. A jobb oldali egy átlagos videóirányító panel, a bal oldali pedig a timeline, azaz az anyagok időrendi sorrendjének mozgatására szolgál. Ez utóbbi gyanúsan a helykitöltés végett lett ekkora, semmi nem indokolja, hogy egy olyan műveletet, amit két ujjal is el tudunk végezni, egy külön, kiemelt helyen elhelyezett panelen végezzünk. Alul találhatóak az hang- és videósávok, melyekkel az importált anyagainkat szerkeszthetjük. Formátumok tekintetében nem támogat többet a szoftver, mint amit maga a rendszer is tud: a támogatott videóformátumok kimerülnek a XviD, MP4, H.264, H.263 szabványokban, audióból pedig az MP3, AAC, AAC+, eAAC+, OGG, MIDI, AMR-NB, WB szabványokat tudja.

A szerkesztési lehetőségek egy alapszintű szoftverhez képest is szerények. Videót vágni nem tudunk, ha egy összetettebb munkát szeretnénk készíteni, akkor az összes jelenetet külön-külön kell rögzítenünk, s az így kapott klipeket egymáshoz képest mozgatnunk. Persze nyilván nem hollywoodi szuperprodukciókra lett tervezve a szoftver, de egy normális kettévágás azért beleférhetett volna. A mozgóképre bökve a képernyő tetején megjelenik egy új sáv, ahol effektet, áttűnést és feliratot szúrhatunk be. Effektekből mindössze négy áll rendelkezésünkre, áttűnésből viszont jóval több. A felirat elhelyezése előre megadott, nem húzogathatjuk kedvünkre oda, ahová szeretnénk, és betűtípust sem választhatunk. Ráadásul a timeline-on való elhelyezése is merev: ha egy kliphez hozzárendelünk egy címet, akkor azt egy másik klipbe már nem tudjuk áthúzni. Exportálásnál választhatunk, hogy milyen felbontásban és milyen képminőségben szeretnénk lementeni anyagunkat. Sajnálatos módon a lerenderelt anyag hangminősége rosszabb, mint mentés előtt, ráadásul a kész anyagban az áttűnéseknél hiba lehet. További probléma, hogy a felbontás 720p-ben van maximalizálva, még akkor is, ha eredetileg 1080p-s anyagokból dolgoztunk.

Az Android Movie Studio tökéletesen megfelel abban az esetben, ha egy utazás során ellőtt fotóinkat vagy rövidebb mozgóképeinket zenére szeretnénk összekeverni látványos effektekkel és áttűnésekkel. Az igényes képességek és a letisztult, átlátható kezelőfelület egyszerű kezelhetőségének köszönhetően sok kezdő médiagyártó elégedett lehet szellemi termékével.

T. Gavroche

Előzmények