Galaxy Tab blog: megjelent a Firefox 4

Sok-sok béta után megjelent a Firefox 4 végleges változata Android rendszerre is, úgyhogy mi sem tétováztunk, és megnéztük mit tud a Mozilla által fejlesztett szoftver. Bár több trónkövetelő is akad, például az alap androidos böngésző még mindig az egyik legjobb, ha nem a legjobb böngésző a Google mobil platformján; ám a Mozilla reklámjai akár ötszörös sebességnövekedést is ígérnek a beépített szoftverhez képest. Nézzük végig a képességeket. Kezdjük a sort a főképernyővel, amelyet szerényen csak awesome screennek neveztek el a Mozilla fejlesztői. Ez talán egy hajszálnyit túlzás, mindösszesen annyiról van szó, hogy összegyűjtötték egy képernyőre az összes keresési találatot, valamint egy érintéssel elérhetjük a könyvjelzőket, az előzményeket, illetve asztali gépeink böngészési adatait; utóbbira még bővebben kitérünk.

A tabbed browsing, azaz egyszerre több oldal nyitva tartása már alap dolognak számít a mobil böngészők piacán is, és természetesen a Firefox 4 is tudja. Ha kihúzzuk a képernyő bal oldalát, az éppen nyitva tartott lapok listáját láthatjuk, az alsó ikonnal pedig újat nyithatunk meg. A felület jobb oldalát kihúzva egy újabb menüt kapunk, ahol a vissza és az előre gombok kaptak helyet, valamint be is rakhatjuk az adott oldalt a kedvencek közé. Utóbbira egyébként nagyon büszke a Mozilla, külön kiemelik, hogy a bookmark funkciót egy ujjal is meg lehet valósítani; persze annyira azért nem nagy szám. Az oldalsó panelek egyébként hasznosak, viszont ilyet is láttunk már: a Dolphin Browser képes hasonlóra.

A weboldalak között érintési gesztusokkal is lépkedhetünk vissza, illetve előre, és ez nagyon tetszett a programban. Ha két ujjunkat balra vagy jobbra húzzuk, az előző, vagy a következő oldalra jutunk, ha pedig egy ujjunkat hosszan lenyomva tartjuk egy képen vagy egy linken, a megosztási menübe kerülünk.

A mobilos változat megörökölte az asztali program néhány specialitását, úgy mint a kiegészítések (add-ons) és egyedi témák használatát. Előbbieket a beállítások menü megfelelő fülén érhetjük el, ahol számos hasznos és kevésbé hasznos add-ont telepíthetünk fel. Utóbbiakat szintén egy kiegészítés telepítésével engedélyezhetjük, amely a Personas for Firefox névre hallgat; magukat a témákat pedig ezen a címen találhatjuk meg.

A másik agyonreklámozott képesség a Firefox Sync névre hallgató szinkronizáló megoldás. A használatához létre kell hoznunk egy saját fiókot, majd össze kell kötnünk a mobilkészülékünkkel, a szinkronizálást pedig az asztali kliens Sync menüpontján keresztül indíthatjuk el. Ezt követően az androidos készülékeinkről is elérhetjük a PC-s kliens tartalmát és fordítva. Ilyenek a böngészési előzmények, a könyvjelzők, a felhasználói nevek és jelszavak, sőt, az éppen nyitva tartott oldalakat is láthatjuk. Ez mind szép és jó, nagyjából működik is a dolog, de azért korántsem tökéletes: nekem néhány jelszót nem sikerült áthúznia.

A multi-touch nagyítás egészen gyors, körülbelül a gyári böngésző sebességét hozza, aminél állítólag ötször gyorsabb a marketingszöveg szerint: igen, ez csak marketingszöveg. Míg a zoom sebessége megfelelő, a kicsinyítés már annyira nem, a nagyítás utáni élsimítás pedig főleg nem az, ráadásul utóbbit néhol elfelejti megtenni a program.

Mindent összevetve egészen jó kis szoftverről van szó, bár a beépített böngészőt véleményem szerint nem éri utol. Ettől függetlenül jó irányba halad a dolog, a gesztusokkal vezérelhető oldalak közötti vissza- és előrelépés, a témázás és a kiegészítések használata, valamint a szinkronizálás jó ötletek, érdemes lesz nyomon követni a változásokat. Vettünk fel egy videót is a szoftverről, amely a bekezdés alatt látható.

dr. Kind

Azóta történt