Galaxy Tab blog: áprilisi játékajánló

A mai bejegyzésben két játékot nézünk meg, melyek nemrég jelentek meg az Android Marketben. Az egyik a híres Angry Birds sorozat legújabb tagja, a Rio, az Air Attack HD névre hallgató program pedig egy klasszikus shoot'em up típusú játék; mindkettő nagyszerűen alkalmas az unalmas félórák kitöltésére.

Angry Birds Rio

A mobilvilág kedvenc madarai ismét lecsapnak, és mérgesebbek, mint valaha. Pár napja ugyanis az Android Marketben is megjelent az Angry Birds legújabb része, a hasonló című filmen alapuló Rio. Az eredeti tervek szerint csak az Amazon mostanában startoló alkalmazásboltjából lehetne elérni a játékot, azonban a roviós fejlesztősrácoknak megesett rajtunk a szívük, és a Marketől is letölthetővé tették.

Pár apróságon kívül semmi nem változott, a cél ugyanaz: madarakat kell lövöldöznünk egy gigantikus csúzlival. A grafika egy kisebbfajta ráncfelvarráson esett át, az eddigi, paintben megrajzolt stílust leváltották a kézzel festett hatást keltő hátterek, ezáltal egy csöppet a régi idők kalandjátékaira emlékeztet a kinézet. Az előző részek zseniális hangeffektjei itt is maradtak, az új elemek pedig hasonlóan vicces és jópofa hangokat préselnek ki magukból, a majmok visítozása különösen epikus. Igen, majmok, a Rióban ugyanis leváltották a zöld disznókat, amit sajnálattal konstatáltunk; azt mondják, a változatosság gyönyörködtet, de nekünk azért egy kicsit hiányoznak a röfögések és kuncogások.

Az új rész az előzőekhez hasonlóan szintekre osztott felépítésű, a jelenleg letölthető változatban két epizódot kapunk. Az első a Smuggler's Den, amelyben fogva tartott madártestvéreinket kell kiszabadítanunk a kalitkák szétlövésével. A második rész a Jungle Escape, ahol a fogva tartóink, azaz a majmok elől kell menekülnünk, pontosabban le kell lőnünk őket. Az utolsó pálya rendhagyó, ugyanis egy főellenséget kell legyőznünk, ami egy fehér papagáj lecsúzlizásában manifesztálódik. Ezen a szinten kapjuk az egyetlen új madárfajt is, a kék kakadu leginkább a sárga fiókára hasonlít: ha lövés után megérintjük a képernyőt, egyenesen előre repül a madár. A két epizód 30-30, azaz összesen 60 pályát tartalmaz; bár ez nem tűnik kevésnek, maga a játék nagyon könnyű, az első Angry Birds végigpörgetése után gyerekjáték végigtolni az új részt, körülbelül két óra alatt ki is lehet végezni.

Air Attack HD

A második versenyzőnk egy klasszikus arcade játék, amely során egy repülőt kell irányítanunk. Bár igen egyszerű a játékmenet, nagyon addiktív a program, simán el lehet vele csapni az unalmas félórákat. Ráadásul rendesen meg lehet izzadni rajta, a három nehézségi fokozat közül a legkönnyebb is nagyon kemény.

Ami igazán megfogott a játékban, az a grafika. A képeken annyira nem jön át, de igen jó vizuális élményt nyújt az Air Attack HD, bár felülnézetből szemlélhetjük az eseményeket, a repülőnk és az ellenfelek 3D-sek. Az animációk és effektek szintén szépek, a víz is kellemes egy mobil játékhoz képest; egyedül a zenét tudom felhozni negatívumként, ugyanis kissé monoton.

A játékmenet borzasztóan egyszerű: aki próbált már valamilyen shoot 'em up játékot, ismeri az összeset. A repcsi folyamatosan megy előre, mi csak a kanyarodását befolyásolhatjuk, ráadásul a lövöldözéssel sem kell foglalkoznunk, az is automatikus. A legyőzött ellenfelek fegyvereket, pénzt és mindenféle power-upot hagynak hátra, ezekkel erősíthetjük a gépünket. A kapott pénzből meg további fejlesztéseket vásárolhatunk, mint erősebb páncél, bombák, lézerek stb. Mint említettem, a játék igen nehéz: legkönnyebb fokozaton is többórás végigjátszási idővel kecsegtet, a legnehezebb fokozatot pedig csak profiknak ajánlom.

dr. Kind