Galaxy Tab blog: a 10.1V adatkommunikációs képességei

A mai bejegyzésben a Samsung Galaxy Tab 10.1V adatkommunikációs képességeit nézzük meg. A koreai gyártó szinte minden mai csúcsszabvány támogatását belezsúfolta a táblagépbe, alig van pár olyan mai képesség, ami kimaradt volna.

Mivel a Samsung Galaxy Tab 10.1V kizárólag szolgáltatói kínálatban kapható, így értelemszerűen tartalmaz SIM-foglalatot, valamint természetesen a hálózati adatforgalom lebonyolításáért felelős egységeket is megtaláljuk a borítás alatt. Ennek megfelelően egy GSM-modul és egy UMTS-chip is helyet kapott a tabletben. A négysávos (850/900/1800/1900 MHz) GSM-modul EDGE és GPRS kapcsolatot biztosít, a szintén négysávos (850/900/1900/2100 MHz) UMTS-egység pedig HSPA+ képességgel rendelkezik, amely elméletben 21 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebességet jelent.

Természetesen a WiFi sem maradhatott ki a táblagépből, a masinában található duplaantennás egység az IEEE 802.11a/b/g/n szabványokat támogatja. Az internetet Wi-Fin, Bluetoothon és USB-n keresztül meg is oszthatjuk, ezen a téren egyedül a WiFi Direct maradt ki a gépből. Az A-GPS és a Bluetooth támogatása is alapnak számít a mai táblagéppiacon, ennek megfelelően a Galaxy Tab 10.1V-ből sem maradtak ki. Utóbbiból a 2.1-es verziót kapjuk, amely kezeli a kétcsatornás sztereó zenék egyirányú lejátszását a megfelelő eszközökön, az adatkommunikáció sebességét pedig EDR-rel növelték 2 Mbps-re.

A táblagép szinkronizálását az alul található speciális aljzaton keresztül tehetjük meg, ehhez természetesen találunk is egy kompatibilis kábelt a dobozban. A szinkronizálás Windows és Linux operációs rendszeren egyaránt mindenféle nehézségtől mentes, OS X-en viszont fel kell telepítenünk az Android File Transfer nevű, hivatalos Google programocskát. A szenzorokat tekintve is szép kép tárul elénk: kapunk egy giroszkópot és egy gyorsulásérzékelőt (az orientációváltások kezelésére), egy fényszenzort (a képernyő fényerejének adaptív állítására) és egy digitális iránytűt is, melyet többek között a beépített térképszolgáltatás is kihasznál.

A masina oldalán pedig ott figyel a szokásosnak tekinthető 3,5 milliméteres kimenet, így nagyjából teljesnek tekinthető a kép, hiszen tényleg szinte minden szabványt a táblagépbe zsúfoltak a koreai mérnökök. Sajnos pár dolog azért hiányzik: mi személy szerint nagyon örültünk volna egy USB 2.0 aljzatnak, hiszen az Android 3.1 már natívan támogatja az USB-s perifériák használatát, egy táblagép esetén pedig tényleg profitálhat az ember a dologból. Ezen kívül a HDMI aljzat, a DLNA és a Bluetooth 3.0 is kimaradt a masinából, igaz, az említett szabványokat nem gyakran használja az ember. A teljes képet nézve viszont nagyon korrekt a kínálat, főleg ha utazás közben használjuk a masinát, ekkor a HSPA+ által biztosított sebesség a táblagép 1280x800 pixeles kijelzőjén igen kellemes internetezési élményt biztosít.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények