Hirdetés

Fujitsu: minden rossz, ha a vége rossz?

A Fujitsu nagy múltú gyártó. A japán cég 1988-ban hozza tető alá első külföldi leányvállalatát az USA-ban, a Gresham-beli (Oregon) félvezető-gyár kapacitását pedig négy évvel ezelőtt még meg is duplázza. Idén augusztusban ráadásul az AMD is beszáll az üzletbe, 50% erejéig..

Ilyen előzményekkel mindenképp jelentős változásnak számít, hogy a grashami üzem 500 000 négyzetmétere rövidesen csak mint bútorraktár vagy party-aréna lesz számon tartva, az eddig ott dolgozó majd' 700 munkás legnagyobb bánatára. Elbocsátásuk része a Fujitsu-konszern 21 000 fős leépítésének, amely a cég 2.8 milliárd eurós éves vesztesége miatt került napirendre.

A tervek szerint a grashami gyártókapacitást az japánbeli Aizu-Wakamatsu környékére telepítik vissza, ahol egy szintén részben AMD érdekeltségű cég, a FASL (Fujitsu-AMD Semiconductor Limited) vinné tovább a profilt, a főleg flash-memóriák gyártását.

Maga az üzletág egyébként szintén válságos helyzetben van, bár ez csak átmeneti állapot: mindenesetre a flash-memória-árak mélyrepülése az előrejelzések szerint csak 2003-ra normalizálódik.

A Fujitsu nemrég jelentette be, hogy kiszáll az asztali merevlemezek piacáról, és eztán csak a szerver/notebook szegmensre koncentrál. Pedig egységei megbízhatóságához kétség sem fér, a szerkesztőségben is Fuji HDD-ken folyik a munka..

Azóta történt

Hirdetés