Fujitsu blog: okosszemüveg lézerprojektorral

Nem is telik el úgy egy hét, hogy ne kapnánk valami friss információt virtuális vagy okos szemüvegekről. Van viszont egy olyan problematika, amivel a legtöbb ilyen megoldás egyelőre nem tud mit kezdeni, pedig az emberek jelentős részét érinti. Ezek az eszközök kijelzőket használnak, amiknek a képére valami módon fókuszálni kell, és akinek nem jó a szeme, egyelőre kimarad az élményből.

A Fujitsu a tavasszal, Tokióban megrendezett Fujitsu Forumon sok egyéb mellett egy merőben új elven működő, projektoros szemüveget is bemutatott. Lényege, hogy a kép nem egy kis kijelzőn jelenik meg, hanem a szemüveg szárába épített lézerprojektor egy tükör segítségével a felhasználó pupilláján át egyenesen a retinájára vetíti, közben korrigálni tudják a szemlencse hibáit. A kép érkezhet külső forrásból, de a szemüveg elejébe épített kamerától is, így segítve például a gyengénlátokat az olvasásban. Nyilván ezt egy hagyományos szemüveggel is megtehetjük, de a kamera bármilyen távolságra hatékony, Így már a legmodernebb, többfókuszú (multifokális) lencséket is leelőzheti.

Egyelőre még csak prototípusként létezik a lézerszemüveg, és sok olyan kérdés van, amit meg kell oldani. A projektor képe például a szemgolyó előtti tükörről vetődik a szembe, amit pontosan a felhasználóhoz kell állítani, a szemlencse mellett a szemgolyó deformációjából és a retina egyenetlenségéből adódó pontatlanságokat is kezelni kell. Ha minden a terv szerint halad, jövő márciusban érkeznek a piackész modellek 2000 dollár körüli áron; elsősorban a látáskorrekcióra szánják, de természetesen egyéb területeken is felhasználható lesz.

Előzmények