Fujitsu blog: kipróbáltuk a Lifebook U904-et

A notebookok világának egyik csúcsán a könnyű és vékony modellek állnak, így minden, magára valamit is adó gyártónak van ilyenje. Mivel a Fujitsu a vállalati eszközökre specializálódik, világos, hogy elit Ultrabookja éppen ezen a téren jeleskedik. A 14 hüvelykes Lifebook U904 mindössze 15,5 milliméter vastag, és annak ellenére, hogy tisztes, 45 wattórás akkumulátorral szerelték fel, csupán 1,33 kilogramm az indulósúlya, érintőképernyővel pedig 1,39 kilogrammot nyom.


[+]

Mivel vékony gépről van szó, burkolata egyben teherviselő elemként is működik, ezért fémet használtak, ami a vékonyság megőrzése mellett kellően merev és nem olyan ijesztően rugalmas, mint a szénszál erősítésű műanyag. Nem mellesleg kifejezetten jól néz ki a csillámporral feldobott fekete külső és a grafitszürke belső kombinációja. Természetesen egy vékony gépházra nem fér sok csatlakozó, két USB 3.0-t és egy HDMI-t kapunk, illetve vagy egy trükkösen kihajtható Ethernet aljzat is. Aki többet szeretne, az dokkolhatja a notebookot, ezzel seregnyi új csatlakozót teremtve.


[+]

Élőben kifejezetten jól néz ki a Lifebook U904, tapintásra kellemes, viszont fedele vékonyságából kifolyólag rugózik, zsanérja pedig lehetne kicsit erősebb. Bár meg kell hagyni, hogy tesztpéldányunk hónapok óta forog a tesztelők és a potenciális vállalati megrendelők kezében, így alaposan megjáratták már, de a zsanér enyhe lengésén és néhány kis karcon kívül nem látszott rajta fizikai behatás. A mi példányunkon ujjlenyomat-olvasó volt a biometrikus azonosító, de vénaszkennerrel is kérhető az U904.

A karcsú külső mellett a gép fő ékessége a 3200x1800 pixeles, IGZO paneles kijelző. Kár, hogy náluk a fényes felületű, érintésérzékeny verzió járt, remek képét szívesen megnéztük volna mattban is. Maximális fényerejét 345 cd/m²-re mértük, kontrasztaránya 1000:1 fölötti volt, együttesen semlegesítették a tükröt. A zsanér enyhe remegése miatt az érintés helyett a hagyományos beviteli eszközöket választottuk. Sajnos nagyon rövid, mindössze 1 mm a billentyűzet nyomásútja, nyomáspontját szinte egyáltalán nem érezni. Van viszont kétfokozatú háttérvilágítása, az elrendezése korrekt, és kifejezetten jó, hatalmas touchpad terül el alatta, szépen kattanó, integrált gombokkal.


[+]

Hardver terén a klasszikus, Haswell-alapú, negyedik generációs Core i megoldásokra épít a Lifebook U904, és természetesen vPro platformosok is vannak a kínálatban. Az alaplapra érdekes módon csak 2 GB memóriát forrasztottak – jó lett volna 4 GB – ami egy modullal bővíthető 10 GB-ig, háttértárból csak SSD-t vagy SSD-vel gyorsított merevlemezt választhatunk. Tesztgépünk reakcióideje éppen az SSD miatt volt nagyon alacsony, fürgén, pattogósan tette a dolgát. Amikor viszont komolyan megterheltük, sípolva pörgött fel a hűtése, a Core i7-4600U órajele pedig nem ugrott meg annyira, mint vártuk – ez a vékony laptopok hátulütője. De legalább a gépház sem melegedett túlzottan, legfeljebb 40 °C-ot mértünk rajta.


[+]

A beépített, 45 wattórás akkumulátorral alacsony terhelésen több mint kilencórás, teljes terhelésen pedig valamivel két óra fölötti üzemidőt mértünk, ami meg is felel a hasonló kaliberű konkurensek szintjének. Töltésben viszont olyat mutatott a Lifebook U904, amin nagyot néztünk: egy óra leforgása alatt 85%-os szintre táplálta vissza akkumulátorát, tehát máris kész volt egy újabb, akár hétórás menetre.

Azóta történt

Előzmények