Fujitsu blog: kihívások a notebooktervezésben

A Fujitsu Lifebook sorozata kiváló üzleti noteszgépeket tartalmaz – ezek tervezésekor számtalan elvárásnak kell megfelelni.

Egy notebook tervezése nem kétperces feladat, és különösen így van akkor, amikor nem egy belépőszintű otthoni gépről, hanem egy vállalati felhasználásra szánt, komoly céleszközről van szó. Ezek olyan felhasználókhoz kerülnek, akik nagyon is határozott elképzelésekkel rendelkeznek arról, hogy mit keresnek egy notebookban – a tervezőknek pedig alaposan fel kell kötni a gatyájukat ahhoz, hogy megtalálják a tökéletes kompromisszumot a sokszor egymásnak ellentmondó igények között.

Az például egészen biztos, hogy a mai világban egyszerűen kötelező, hogy egy munkára tervezett notebook útközben is jól használható legyen – és itt lehet szó a repülőgép üléséről, de arról is, hogy a felhasználónak egy ügyfélnél vagy a parkban kell hatékony munkát végeznie. A Fujitsu a Lifebook sorozat tervezéséhez több felmérést is végzett, hogy megállapítsa, milyen szempontokat érdemes a leghangsúlyosabban figyelembe venni. A nemrég megjelent Stylistic V727 tervezésekor például az alább felsorolt szempontok élveztek prioritást.


[+]

Ergonómia

Talán meglepő, de az egyik legfontosabb nem a sebesség, hanem a kényelem. Amellett, hogy kényelmes és precíz billentyűzetre, tapipadra és más beviteli eszközökre van szükség, ide tartozik a zajszint is, hiszen a munkára koncentrálni kell, ez pedig nehezen megy, ha közben a ventilátor élesen sivítva próbálja meg hűvösen tartani a processzort. Az egészséges munkakörnyezettel foglalkozó kutatások már többször kimutatták a zajszint hatékonyságot rontó és stresszt kiválót hatását, ennek megfelelően az ideális egy olyan passzív hűtés, amely ugyanakkor nem rombolja a teljesítményt.

Az ergonómiához tartozik részben a kijelző is: a nyílt téren is sokszor használt eszközök képernyőjének nagy fénysűrűséggel kell rendelkeznie, az ideális ennek kapcsán az lenne, ha minimum 500 cd/m²-t kínálnának.

Üzemidő

Mondanunk sem kell, hogy az egy töltésből kihozható üzemidő mennyire fontos. Ezt kitolható egyrészt az akkumulátor méretének növelésével is, ám ez a tömegre gyakorol kedvezőtlen hatást, így muszáj az energiafogyasztást is a lehető legalacsonyabb szintre szorítani. Az egész nap külső helyszíneken dolgozók számára pedig még jobb, ha cserélhetővé tesszük az akkumulátort, amivel könnyedén megtöbbszörözhető a hordozható eszköz üzemideje.


[+]

Kreativitás

A hagyományos beviteli eszközökön túl a modern mobil készülékek egy sor alternatívát is kínálnak, így például több ezer nyomásszint megkülönböztetésére képes tollat és digitalizálót, ami lehetővé teszi a jegyzetelést, rajzolást. Ugyan ezek a technológiák először az asztali gépek mellett jelentek meg, igazán kinőni magukat a mobil világban tudták.

Rugalmasság

A már említett kültéri munkához a hagyományos noteszgépek helyett inkább a 2 az 1-ben készülékek ajánlhatóak, hiszen egyszerre használhatóak normál notebookként, és helyettesíthetik a tollal vagy ujjal történő bevitelre optimalizált táblagépeket is. Egy ilyen készülék tervezésekor számtalan részletre kell odafigyelni: kiemelt fontosságú például a kijelzőt és a dokkolót összekötő csatlakozó kialakítása, ergonómiája és terhelhetősége – hiába sokoldalú tudniillik egy eszköz, ha évente cserélni kell.

Előzmények