Fujitsu blog: íriszszkenner a mobiltelefonok gyors feloldásához

Barcelonában, az idei Mobile World Congress kiállításon a Fujitsu egy nagyon érdekes és hasznos technológiát mutatott be. Angolul tudóknak nem kell magyarázni az Iris Recognition Technology jelentését: olyan technológiáról van szó, ami a szem szivárványhártyája alapján azonosítja a felhasználót. Elsősorban mobiltelefonokba és a hasonló, hordozható készülékekbe építenék be, így könnyebbé téve például a képernyőzár feloldását vagy az alkalmazáson belüli azonosítást.

A szerkezet két részből, egy infravörös tartományban működő kamerából és egy szintén infrás LED-ből áll. Az okostelefon felső peremébe épített prototípus súlya nem éri el az egy grammot, így akár okosórába vagy szemüvegkeretbe (például orvosoknak a páciens azonosításához) is beépíthető. A kaliforniai Deta ID vállalat ActiveIRIS technológiáját használják, melynek előnye a hasonló rendszerekkel szemben, hogy tízcentiméteresnél nagyobb távolságból is működik, tehát nem kell az orrunk elé tartani a készüléket azonosításhoz, hibaaránya pedig nagyon alacsony, mindössze 100 000:1.

Mobilarénás kollégáink az MWC-n élőben is kipróbálták a szerkezetet, ami kifejezetten jól működött. Első lépésként nyilvántartásba kell venni szivárványhártyánkat, ehhez nagyjából 15-20 másodpercig kell a kamerába nézni, és ilyenkor célszerű levenni szemüvegünket. Azonosításkor viszont rajtunk maradhat, és a hagyományos kontaktlencse sem jelent problémát, csak a színes. A felismeréshez elegendő egy másodperc, ráadásul sötétben is működik, állítólag még jobban, mint világosban. A Fujitsu Iris Recognition Technology kereskedelmi felhasználására már idén sor kerülhet – kíváncsian várjuk, mely gyártók okostelefonjaiban tűnik majd fel.

Előzmények