Fujitsu blog: így leszel versenyképes az égen is

Sokat és sokszor beszélünk a digitalizáció fontosságáról: egy dél-afrikai légitársaság saját bőrén tapasztalta ezt.

Nem mondhatnánk, hogy a Fujitsu PegaSys egy mindenki által ismert márkanév lenne, de ez nem véletlen: egy speciálisan a légitársaságok igényeire szabott, egyébként ezen a téren vezető szerepet betöltő rendszerről van szó, amely segít ezen vállalatoknak a napi működés szervezésében, fenntartásában. A Dél-afrikai Köztársaság nemzeti légitársasága, a South African Airways már 2005 óta használja ezt, nemrég azonban egy harmadik szereplő bevonásával sikerült a már korosodó szoftvert úgy megújítani, hogy az SAA folyamatainak digitalizálásával a következő évekre is biztosítsa annak versenyképességét.


[+]

A PegaSys alapvető feladata korábban a beosztás megszervezése volt: kezelte a körülbelül 800 pilótával és 1800 utaskísérővel repülő flottát, ám mostanra kezdtek előjönni korlátai is. A Fujitsu, felmérve a légitársaság igényeit, a co-creationre is példát mutató módon egy ausztrál céggel, a Constraint Technologies Internationallel kötött hosszú távú partneri megállapodást, az ő feladatuk lett az aktuális igényekre szabni a platformot mind a felhasználói felület, mind az automatizált munkafolyamatok területén, illetve a későbbiekben is gondoskodni a támogatásról és továbbfejlesztésről.

Az új, végül PegaSys NA (Network Aware) névre keresztelt rendszer most már nemcsak kezelőfelületében tűnik modern terméknek, hanem sokkal jobban kihasználja a mindenhol elérhető szélessávú kapcsolatok és a különböző mobil eszközök kínálta lehetőségeket is. Az újonnan kifejlesztett modulok között megtalálható Global Mode például lehetővé teszi az SAA valamennyi járatának nyomon követését valós időben, míg az Executive Management a teljesítménymutatókról kínál állandóan frissülő nézetet.

A PegaSys központi elemét betöltő adatbázis az új rendszerben folyamatosan érkező dinamikus adatokat (beosztások, menetrendek stb.) és statisztikai elemeket (pl. adott repterekre jellemző késések) is tartalmaz. Az előbbiek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy az interneten keresztül folyamatosan és automatizáltan hozzáférjenek a munkájukhoz szükséges adatokhoz, a teljes rendszer pedig segíti az SAA-t a stratégiai és taktikai döntések hatékonyabb meghozatalában azzal is, hogy egy komoly tesztplatformot kapott, ahol különböző paraméterek változtatásával lehet előre tesztelni különböző változtatások hatását. Mindezeken túl az új megoldás a hatékonyságot is növeli, ugyanis számtalan, korábban emberi munkát igénylő feladatot képes magától elvégezni, így például a külvilág felé kommunikálni a menetrendet érintő változásokat.