Fujitsu blog: emberközpontú innováció a gyakorlatban

Előző bejegyzésünkben beszámoltunk a Fujitsu Day egyik fő témájáról, a jövő munkahelyéről és a bemutatott, különleges számítógépekről, de a rendezvényen még további érdekességeket is tartogatott a fejlesztések területéről.


[+]

Az idei rendezvényen betekintést nyerhettek a látogatók abba, mivel foglalkoznak a kutatók a Fujitsu Laboratories részlegben. Japánban már a 60-as évek végén létrehozták az első kutatási központot, amit a 80-as években követett a második, majd a 90-es években, ugyan kisebb egységekben, de Kínában és az USA-ban is elindult a munka, az ezredforduló után pedig beindult az angliai részleg is. Japánban körülbelül 1200-an, világszerte pedig további 230-an dolgoznak a különböző Fujitsu fejlesztéseken, melyek mottója az emberközpontú innováció.


[+]

Ma az egyik kiemelt témakör az IoT, vagyis a dolgok internete. Sok más vállalathoz hasonlóan a Fujitsunál is óriási potenciált, éves szinten több milliárd dolláros üzletet látnak ebben az ágazatban, ami forradalmi előrelépést jelenthet a vállalatok működésében. A Fujitsu blogban már több okos eszközt bemutattunk, például az Ubiquitousware viselhető megoldásokat, a kiterjesztett valóságot használó terepmunka-segítőt vagy a szemmozgásfigyelőt, illetve íriszszkennert. Nem csak egyedi megoldásokat kínál a Fujitsu, hanem komplett okoseszköz-infrastruktúrát is, érzékelők mögötti kommunikációs, adatfeldolgozó és alkalmazási réteget. A Spatiowl például kifejezetten helyzetmeghatározásra, navigálásra és a forgalom optimalizálására lett kihegyezve.


[+]

Fontos szerepet játszik a Fujitsu fejlesztéseiben a robotizálás is, a Fujitsu Day rendezvényen Takács Árpád robotkutató beszélt erről. Míg nálunk elsősorban a termelőipar, a közlekedésautomatizálás vagy az otthonok automatizálása kapcsán merülnek fel a robotok, Japánban a hétköznapi életben is elég nagy szerepet töltenek be. Elterjedtek a különböző kiszolgáló robotok, illetve sokat használnak orvosi környezetben vagy idős emberek segítésére.


[+]

Japánban komoly kihívást jelent az elöregedő társadalom, ugyanis minden negyedik ember 65 évnél idősebb. Őket mozgásukban, mindennapi tevékenységeik elvégzésében támogatják a különböző robotok, speciális exoskeletonok segítik az ápolókat is, például az idősek megemelésénél. Robotokat alkalmaznak a rehabilitációban is, az elhalt vagy merev ízületek kezelésében, izmok erősítésében és a neurális kapcsolat újraélesztésében, és a különböző okos protézisek fejlesztése is komoly szintre jutott.

Azóta történt

Előzmények