Hirdetés

Középformátumú vázhoz képest kompakt lett a GFX100S, de érkezik az X-E4 is

A két új váz mellett három objektív is piacra kerül februárban.

A Fujifilm idén Tokióban tartotta szokásos éves bemutatóját, ezúttal online keretek között, amelynek legérdekesebb szereplője a 102 megapixeles BSI szenzort alkalmazó GFX100S lett. Az új, 150 x 104 x 87 mm kiterjedésű váz jóval kisebb lett, mint az eredeti GFX100 (156 x 144 x 75 mm), de a tömegből is sikerült lefaragni egy jó fél kilót, az új gép a maga 900 grammjával már közelebb áll a csúcs full-frame vázakéhoz, mint az elődökhöz.


[+]

A kompaktabb kialakítás érdekében nem csak a magnéziumötvözet vázat, de a zárszerkezetet és a beépített, öt tengelyes stabilizátort is át kellett dolgozni, utóbbi esetében pedig különösen megérte a fejlesztés, ugyanis az új rendszer 6 FÉ hatékonyságra képes. Az időjárásálló szigeteléssel ellátott gép gyorsabb, a szenzor teljes felületét lefedő fázisérzékelő pontokkal dolgozó, arc- és szemérzékelésre is képes AF rendszert kapott, amely a CIPA minősítés szerint 0,18 másodperc alatt tudja beállítani az élességet, ráadásul akár -5,5 FÉ-nél is hatékonyan működik.

Bár az immár 5. születésnapját ünneplő GFX sorozat elsősorban fotósok számára készül, a 4K és DCI-4K videofelvétel sem maradhatott ki a repertoárból, az előadó pedig igen nagy lelkesedéssel mutatta, hogy bizony a látott képanyag is ilyen kamerákkal, illetve a gyártó filmes objektívjeivel készült.

[+]

Az új kamera egyik exkluzív funkciója lesz még a Nostalgic Neg. névre hallgató filmszimulációs mód, amely az 1960-as és 1970-es évekre jellemző képi világgal rendelkezik. Nézői kérdésre felmerült, hogy az új módot megkapják-e az APS-C szenzoros vázak is, erre azonban csak egy „már dolgozunk rajta” szintű válasz érkezett.


[+]

A bemutatón előkerült egy második váz is, amelynek a korábbi pletykáknak megfelelően X-E4 lett a neve, belsejében pedig az X-T4-ben is megtalálható processzor és X-Trans IV szenzor lapul.


[+]

A februárban piacra kerülő X-E4 dizájnját az X-Pro széria tagjaihoz hasonlították, és ezzel szerintünk sem lőttek nagyon mellé, mi az újdonságot gyakorlatilag az X-Pro3 hétköznapibb kiadásának tartjuk, a különleges hátsó kijelző és anyaghasználat, illetve a rangefinder típusú optikai kereső nélkül, alacsonyabb (849 dollár) áron. A széria történetében az E4 először kapott akár 180 fokban dönthető hátsó érintőkijelzőt, de az AF rendszer hatékonysága is közelebb áll az egyszámjegyű X-T sorozat legújabb tagjához, mint az elődmodellekhez.

A mindössze 364 grammos X-E4 mellett bemutatták a 399 dolláros XF27mm f2.8 R WR objektívet is, amely mindössze 23 mm mély, a mérlegen pedig 84 grammot nyom, vagyis ez a szett össztömegét tekintve még az X100V-nél is könnyebb. Az új objektívek sorát gyarapítja az új XF27-eshez hasonlóan szintén februárban piacra kerülő GF80mm f1.7 és az XF70-300 mm f4-5.6 R LM OIS WR, amelyek rendre 2299 és 799 dollárt kóstálnak majd.

Előzmények

Hirdetés