Hirdetés

Frissítve: Eltűnik a Lite-On márkanév az ODD-piacról

Tajvan legnagyobb optikai egységeket előállító vállalata tegnap közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit: a beszámolóból kiderült többek közt, hogy a Lite-On IT profitja az elmúlt időszakban drámai mértékben csökkent, ezzel együtt romlott a vállalat szinte összes pénzügyi mutatója. Az okok közt a BenQ optikai egységeket gyártó részlegének felvásárlását, a fejlesztési fázisok elhúzódását (különösen a kék lézeres szabványokkal kompatibilis egységeknél), valamint a konzumer piacra szánt Lite-On termékek gyakorta veszteséges értékesítését emelte ki Danny Liao, a Lite-On IT elnök-vezérigazgatója.


HD DVD-olvasó a HP színeiben, Lite-On belsővel

Mivel a végfelhasználói piacra szánt optikai egységek értékesítéséből kimutathatóan mind kevesebb bevétele származott a vállalatnak, mindemellett esetenként aránytalanul nagy terhet jelentett a szükséges infrastruktúra (vásárlói támogatás, marketing stb) fenntartása, ezért a Lite-On IT vezetése nemrég úgy döntött, hogy felhagy a saját márkanéven értékesített meghajtók, zömében DVD-írók forgalmazásával. A negyedéves pénzügyi eredmények közzétételével egy időben bejelentett döntés nem érinti a vállalat OEM, illetve ODM termelését, azaz csupán a Lite-On márkanév tűnik el a piacról, a gyártó optikai egységei továbbra is forgalomban maradnak kész számítógépekbe építve, vagy más márkák égisze alatt.

A Lite-On IT optikai egységeit jó ár/érték arányuk miatt számos ismert márka vásárolja meg és adja el saját neve alatt (a vállalat egyik jelentős partnere például a HP), de a gyártó DVD-olvasója (vagy adott esetben írója) megtalálható több szórakoztatóelektronikai készülékben is, többek közt a Microsoft Xbox 360 konzoljátékainak jelentős részében.

Frissítés: a hír megjelenését követő órákban a Lite-On IT holland képviseletének egy munkatársa a tweakers.net oldalnak nyilatkozva cáfolta a DigiTimes értesüléseit. Maarten Souren szerint a tajvani lap félreértette a vállalat által kiadott közleményt: a Lite-On márkanevű, PC-kbe szerelhető optikai egységek ugyanis változatlanul piacon maradnak, csupán a cég asztali készülékei tűnnek el a kínálatból. Köszönjük fishi nicknéven fórumozó olvasónknak, hogy felhívta a figyelmet a korrekcióra.

Előzmények

Hirdetés