Hirdetés

8K tévégyár épül horribilis pénzért

A Foxconn az USA-ban húzza fel az LCD tévégyártó üzemét.

A hírek az elmúlt néhány évtizedben sokszor arról szóltak, hogy a nagy szórakoztatóelektronikai cégek a magasabb költségek miatt Észak-Amerikából vagy Nyugat-Európából a távol-keleti országokba telepítik gyáraikat. Most már viszont ott tartunk, hogy fordult a szél, és egy nagy tajvani konszern épít üzemet az Egyesült Államokban.

8K Sharp tv
8K Sharp tv [+]

Egészen pontosan a Foxconn, azaz a Hon Hai konszern jelentette be, hogy 10 milliárd dolláros (~2600 milliárd forintnak megfelelő) beruházás keretein belül egy ultramodern, 8K felbontású (7680x4320 képpontos) LCD kijelzők előállítására képes, óriási gyárat hoznak létre Wisconsinban. A 20 millió négyzetméter alapterületű komplexumban a tervek szerint 13 000 ember dolgozik majd, és az első panelek, illetve televíziók 3 év múlva gördülhetnek le a gyártósorokról.

A dolog több szempontból érdekes. Úgy néz ki, hogy továbbra is komoly potenciált látnak a folyadékkristályos eljárásban, annak ellenére, hogy sokak szerint az OLED egyre jobban jön fel. Emellett pedig nem szabad elfelejteni, hogy a Foxconn szállít kijelzőket a Vizionak, illetve a Sharp többségi tulajdonosa, és ez a húzás jelezheti azt, hogy szeretnék dominálni a csúcstévék szegmensét is a jövőben az egyik legfontosabb piacon. És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a Foxconn az Apple egyik kiemelt beszállítója, ha pedig valaki engedi a fantáziáját szabadon szárnyalni, akár arra is gondolhat, hogy ezzel már az Apple tévés színre lépésének próbálnak megágyazni.

Előzmények

Hirdetés