Hirdetés

Fontos területeket fedhet le az új Wi-Fi szabvány

A Wi-Fi Alliance hivatalosan is bejelentette a jó ideje fejlesztett HaLow specifikáció véglegesítését, amely az IEEE 802.11ah szabványt takarja. Ez a fejlesztés több, korábban elkészült specifikációval ellentétben nem a teljesítményre, hanem a hatótávra helyezi a hangsúlyt, ami valóban legalább olyan fontos tényező, mint a gyors adatátvitel. Emiatt az IEEE 802.11ah a 900 MHz-es frekvenciasávot használja, és a közölt adatok szerint nagyjából kétszer nagyobb a hatótávolsága, mint a 2,4 GHz-es frekvenciasávot használó szabványoknak. Ennél is fontosabb, hogy kisebb problémát jelentenek majd a különböző terepakadályok, mint például a falak, mivel ezeken is hatékonyabban jut a jel.

A sebesség tekintetében az IEEE 802.11ah maximum a 40 Mbps-os tempót érheti el, de ismét kiemelendő, hogy ez nem volt kritikus fejlesztési szempont. A fogyasztást viszont rendkívül alacsonyan akarták tartani a tervezők, így ebből a szempontból az új szabvány igen jól muzsikál. Az energiaigény főleg amiatt volt fontos, mert az IEEE 802.11ah elsődlegesen az okoseszközök piacát célozza meg, ahol bizony nagyon fontos tényező, hogy a rendszerek energiahatékonyak legyenek.

A Wi-Fi Alliance szerint az IEEE 802.11ah elsődlegesen az okosotthonok alapja lehet, de megfelelően sűrű telepítés esetén akár az okosvárosok alapját is lerakhatja. Emellett jó szolgálatot tehet az egészségügyi intézményekben is, illetve a normál vagy önvezető autók internetre kapcsolását is elősegítheti.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés