Hirdetés

Földrengés Japánban: mire számíthat a fotós világ?

Japánban sajnos megszokott dolog a földrengés - évtizedek óta ennek a természeti csapásnak megfelelően rendezkednek be a szigetország lakói, próbálnak hétköznapi életükben felkészülni az állandó fenyegetésre, ám a pár napja bekövetkezett rengés és annak utóhatásai a "szokásosnál"  nagyságrendileg pusztítóbb hatásúak voltak. A szerkesztőségből többen napok óta döbbenten szemléljük az eseményeket, a természeti katasztrófáktól viszonylag mentes Magyarországon az ilyesmit felfogni, elképzelni is nehéz. :(

Most a Prohardverhez témájában is kapcsolódó egyik aspektusából szeretnénk vizsgálni a katasztrófa következményeit, hangsúlyozva, hogy tesszük mindezt szakoldal mivoltunk miatt és nem azért, mert érzéketlenek volnánk a tragédia emberi oldalára...

Vajon milyen hatása lesz a rombolásnak az ország termelőképességére? Milyen szinten érintettek az elektronikai cikkek gyártói? Mennyi időbe fog telni, mire megint minden a régi kerékvágásba kerül? Mára már elérhetőek a nagy fényképezőgyártók első kárjelentései, mi ezekből igyekeztünk egy rövid összeállítást készíteni.

A legsúlyosabban érintett partvonal
A legsúlyosabban érintett partvonal (klikk)

Canon

A Canon több üzeméből, irodájából és gyártelepéről érkeztek jelentések, melyek szerint áramingadozás és az épületekben keletkezek kisebb-nagyobb károk nehezítik, illetve akadályozzák a termelést. Alábbi három iroda érintett legsúlyosabban az eseményben:

  • Utsunomiyai iroda: érintett a gyárépület, az optikai termékek üzeme, az optikai és R & D központ (Utsunomiya, Tochigi prefektúra). Összesen 15 személy sérült meg, a működés fel lett függesztve.
  • Toridei üzem (Toride, Ibaraki prefektúra): személyi sérülés nem történt, az üzem leállt.
  • Ami-i üzem (Inashiki-gun, Ibaraki prefektúra): személyi sérülés nem történt, az üzem leállt.

További öt üzem érintett a katasztrófában, ám ezek szerencsére kevésbé súlyosan:

  • Canon Precision Inc. (Hirosaki, Aomori prefektúra): személyi sérülés nem történt, a működés szünetel.
  • Canon Optron Inc. (Yuki, Ibaraki prefektúra): személyi sérülés nem történt, a működés szünetel.
  • Canon Chemicals Inc. (Iwamai üzemegység, Kasama, Ibaraki prefektúra): személyi sérülés nem történt, a működés leállt. A tsukubai központ a szokásos módon üzemel.
  • Fukushima Canon Inc. (Fukushima, Fukushima prefektúra): személyi sérülés nem történt, a működés szünetel.
  • Canon Mold Co. Ltd. (Kasama, Ibaraki prefektúra): személyi sérülés nem történt, a működés szünetel.

Elvileg helyenként már tegnap megkezdődött a termelés, azonban egyes üzemekben megeshet, hogy csak egy hónap múlva indulhat újra az élet. A gyártó ezért fontolóra veszi olyan alternatív telepek üzembe helyezését, melyek nem sérültek meg a katasztrófa során.

FujiFilm

Már rengetegen várják tűkön ülve a FujiFilm X100 szállítását, ami eddig is döcögősen haladt a vártnál jóval nagyobb rendelésmennyiség miatt. A napokban történt események azonban - érthető módon - most még jobban lelassították a folyamatot. A FujiFilm dolgozói közül szerencsére senki sem sérült meg a taiwa-choi gyárban, amely körülbelül 30 kilométerre található Sendai városától. A gyárépület azonban megrongálódott, így ideiglenesen leállt a termelés. A gyártó sajtójelentése szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy minél kisebb legyen a kiesés és a megrendelők várakozási ideje. Szerencsére a FujiFilm egyéb termékei nem érintettek, mivel azokat kihelyezett üzemekben gyártják.

Nikon

A Nikon számos üzeme jelentett leállást, így a Sendai Nikon Corporation (Natori, Miyagi pref.), a Miyagi Nikon Precision Co., Ltd. (Zao-machi, Katta-gun, Miyagi pref.), a Tochigi Nikon Corporation (Otawara, Tochigi pref.), a Tochigi Nikon Precision Co., Ltd. ( Otawara, Tochigi pref.) és más leányvállalatok. Nem csak az épületek, de több helyen a berendezés is megsérült, így a gyártó leállította a termelési folyamatot. Egyelőre zajlik a kárfelmérés, így arról, hogy várhatóan mikor indul be újra a gyártás, senki sem tudott nyilatkozni. Sajnos helyenként személyi sérülés is történt, de sem a sérültek számáról, sem a sérülések súlyosságáról nem kaptunk jelentést.

Olympus

Az Olympus - úgy tűnik - megúszta a katasztrófát. Sem személyi, sem vagyoni kár nem érte a céget, azonban az áramszolgáltatás szinte az ország egész területén bizonytalan, így valószínűleg itt is számolhatunk kisebb-nagyobb kiesésekkel a termelésben.

Panasonic

A Panasonic már kevésbé volt szerencsés. A fukushimai üzem leállt, mivel akadozik többek között az elektromos energiaellátás. A gyártó szóvivője megemlítette, hogy a cég fukushimai és koriyamai gyárüzemeiben egy páran kisebb sérüléseket szenvedtek. Szerencsére az üzemépületek is csak kisebb mértékben sérültek, sem robbanás, sem tűz nem fenyegeti a létesítményeket. Nagy erőkkel zajlik a kárfelmérés, a gyártás beindításának dátuma még nem ismert.

Sony

A Sonynak összesen hét gyárát fenyegeti a földrengés okozta kár. Az érintett régióban található üzemekben nagyrészt Blu-ray lemezeket, mágneses fejegységeket és akkumulátorokat állítanak elő. A tagajyoi gyárépületet evakuálni kellett, miután elérte az árvíz: összesen 1200 dolgozót és körülbelül 100 menekültet vittek el helikopterekkel az épületet tetejéről.

A történtek bizonyára komoly nyomot hagynak majd Japán gazdaságának (és ezen keresztül társadalmának) történelmében, az ország miniszterelnöke szerint a második világháború óta nem állt ilyen kihívás előtt Japán, és ez nem tűnik túlzásnak. Ami még rosszabb, hogy feltehetően emberek tízezrei vesztették életüket - minden más idővel pótolható, de az élet nem. Őszinte részvétünk, innen a messzi Magyarországról is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés