Hirdetés

Hasznos újítások kapott a Flash Player 11.2 és az AIR 3.2

Az Adobe az elmúlt év októberében jelentette be a Flash Player 11-et, mely igazi evolúciót jelentett a webes játékok és egyéb alkalmazások esetében. Az új Stage3D felület fantasztikus lehetőségeket kínál a fejlesztőknek, hiszen mostantól a dedikált GPU-k és az IGP-k képességeivel is gyorsíthatók az animációk.

Természetesen a platform fejlesztője is beismeri, hogy a Stage3D felület elsősorban a webes játékok szempontjából fontos, ám ezen a terepen akadtak még korlátok, amiket fel kellett oldani. Rögtön megemlíthetők az egér kezelésével kapcsolatos limitációk, gondolva például a kijelző szélére. Itt arról van szó, hogy a felhasználó navigációját csak addig volt képes kezelni a Flash Player, amíg az egérmutató a háttérben nem akadt bele a megjelenített képkocka keretébe. Innentől kezdve az egér útját a rendszer képtelen volt értelmezni, vagyis a navigáció nagyon kellemetlenné vált. Az új Mouse lock API-val ez a probléma eltűnik, és a navigáció teljesen hibátlan lesz. Szintén új funkció az egér jobb és középső gombjának kezelése, így az új alkalmazások esetében már több funkciógombbal dolgozhatnak a fejlesztők. A program frissítése is változott, vagyis a Flash Player 11.2 mostantól automatikusan a háttérben frissíti magát, így ebből a felhasználó nem lát majd semmit.


Adobe Flash Player 11.2

Az iOS és Android operációs rendszerekhez tervezett AIR platform is frissült, méghozzá a 3.2-es verzióra. A legnagyobb újítás itt a Stage3D bevezetése, ami természetesem a mobil termékek esetében is a grafikus vezérlővel való gyorsítást helyezi előtérbe. Az Adobe ezen belül szerződést kötött a Unity motor fejlesztőivel, mely egyfajta keretrendszert lesz az AIR 3.2 Stage3D felületéhez, így a fejlesztők gyorsan kreálhatnak ütős mobilos játékokat. Ezen a ponton a vállalat a gyors terjedés érdekében ingyenessé teszi a fejlesztőcsomagot, így csak akkor kell fizetni, ha az adott alkalmazásból származó bevétel átlépte az ötvenezer dollárt.


Adobe AIR 3.2

Az Adobe Flash Player 11.2 végleges változata az alábbi oldalról tölthető le. Az új funkciók nem igényelnek új hardvert, így a felület minden olyan PC-n működik, amelyen a Flash Player 11 is üzemképes volt, illetve a grafikus vezérlő gyártója megfelelő drivereket biztosított ehhez. Az AMD és az NVIDIA jelezte is, hogy az aktuális meghajtókkal a Flash Player 11.2 összes funkciójának kezelését megoldották.

Az AIR 3.2 innen szerezhető be. Android operációs rendszer esetében minimum 2.2-es verzió szükséges, a hardver processzora pedig ARMv7 architektúrára kell, hogy épüljön, emellett az IGP-nek támogatnia kell az OpenGL ES 2.0-s API-t. Az Apple gépekre szánt verzió minimum iOS 4 operációs rendszert igényel, és a harmadik generációs iPod touch mellett iPod touch 4-en, iPhone 3GS-en, valamint az iPhone 4-eket és az iPadeken működik. Az AIR 3.2 természetesen elérhető még Windows 7, Vista és XP, valamint Mac OS X v10.6 vagy v10.7 operációs rendszerekre, illetve a BlackBerry PlayBookra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Adobe

Előzmények

Hirdetés