Hirdetés

Fermi architektúrára épít az első 800-as mobil GeForce

Az NVIDIA mindenkit meglepve, és mindenféle hírverés nélkül elérhetővé tette a legújabb mobil VGA-ját, mely már a GeForce 820M névre hallgat, vagyis az új sorozat része. Több meglepetés szerencsére nem lesz, hiszen a 2014-re tervezett átnevezésekről tudunk, és ezúttal sem beszélhetünk ténylegesen új termékről. A friss hardver paramétereit az alábbi táblázatban összefoglaltuk:

NVIDIA mobil GeForce 800M sorozat (Fermi architektúrával)
Típus GeForce 820M
GPU kódneve GF117
Magórajel 775 MHz
Shaderórajel 1550 MHz
CUDA magok száma 96
Memória típusa DDR3
Memóriabusz 64 bit
Effektív memória-órajel max. 1,8 GHz
VRAM kapacitása max. 2 GB

Jól látható, hogy a 800-as sorozat ellenére a termék a Fermi architektúrára alapoz, de a GF117-es lapkának hála 28 nm-es gyártástechnológián készül.

A Fermi architektúrának hála túl sok extrára nem érdemes számítani. Az API-k szempontjából azonban az OpenGL 4.4 és a DirectX 11 támogatása megoldott, ahogy az OpenCL 1.1 és a C++ AMP platform kezelése is. Emellett természetesen elérhető az Optimus technológia, de maga a termék sem fogyaszt sokat, hiszen teljes terhelés mellett maximum 15 wattos energiaigénnyel kell számolni.

Az NVIDIA szerint a régi-új fejlesztés úgynevezett GeForce teljesítményértéke 2,5x, ami a hivatalos leírás szerint azt jelenti, hogy a mobil VGA két és félszer gyorsabb az Intel Haswell lapkában található HD Graphics 4400-as integrált grafikus vezérlőnél. Arról azonban nincs adat, hogy ezt a különbséget milyen konfigurációkkal, milyen programban és milyen szituációban mérték.

Előzmények

Hirdetés