Hirdetés

Félpasszív módban üzemelnek az MSI X570-es alaplapjai

A vezérlő fölött ott lesz a ventilátor, de az esetek egy részében be se fog kapcsolni.

Még a héten részleteztük az AMD X570-es vezérlőjének, platformra levetített működését, így mára meglehetősen sokat tudni arról, hogy mik a lehetőségek. A végleges konfigurációt ugyanakkor az alaplapgyártók fogják meghatározni, és a Computexen már látható volt, hogy tényleg rengeteg különböző modell lesz, tehát bőven lefedésre került az összes potenciális igény. Ami viszont zavaró lehet az a kis ventilátor a vezérlő fölött, ez számos alaplapon található meg, és a lapka energiaigénye teszi szükségessé.

Az igorsLAB néven futó YouTube csatorna beleásta magát a témába, és készült egy videó, amelyen belül az MSI alaplapok működése van kielemezve a ventilátor szempontjából. Három működési mód lesz megkülönböztetve, Silence, Balanced és Boost, de minden esetben ugyanaz történik bekapcsoláskor, vagyis a ventilátor nagyjából 2400-at közelítő percenkénti fordulatszámmal elkezd pörögni, majd rövid időn belül leáll.

Az alapértelmezett működés a kettes fázis, ami gyakorlatilag az inaktív ventilátort jelöli, ilyenkor természetesen nincs zajkibocsátás. Amennyiben a lapka hőmérséklete nem éri el a 70°C a Silence, illetve az 50°C-t a Balanced és Boost módokban, akkor a rendszer tartja ezt az állapotot. Az említett hőmérsékleti értékek elérésénél aktiválódik a légkavaró a módoktól függően rendre 2400, 3000 és 3600 rpm-es fordulatszámmal.


(forrás: igorsLAB) [+]

A további fázisokra vonatkozó működést a fenti videóból kiemelt táblázat mutatja. Kevés adattárolóval, illetve komponenssel igazából az se biztos, hogy a ventilátornak be kell kapcsolnia, de ez tényleg a konfigurációtól, a működési módtól, illetve a környezet hőmérsékletétől függ.

Azt nem tudni, hogy más alaplap is így működik-e, ahogy az MSI megoldásai, de logikusnak tűnik, egy terheléstől, illetve hőmérséklettől függő vezérlés, elvégre ez manapság már nem túl bonyolult dolog.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés