Hirdetés

Nyerő Pentaxok

Idén csak kapkodjuk a fejünket a sok újdonság bejelentésére, ezért a Photography Bay megkérdezte olvasóit, milyen dSLR fényképezőt terveznek venni az aktualitások közül. Az eredmény nem teljesen reprezentatív, mivel a gépek árai között akár 100%-os eltérés is akad, s a piacon más dSLR-ek is jelen vannak, de homályosan azért körvonalazódik, milyen irányban mozdulnak majd a vásárlók. Az internetes szavazások esetén sosem lehetünk biztosak a hitelességben, de induljunk ki abból az esetből, hogy mindenki csak egyszer és a valóságnak megfelelően szavazott. 

Következzen a diagram:

Ami a felmérésből egyértelműen kitűnik: a Pentax nagyot dobbantott a belépőszintű K200D-vel és az egy kategóriával feljebb helyet foglaló K20D-vel. A klikkelők (1800 felhasználó) több, mint fele úgy gondolja, hogy a közeljövőben beszerez egyet a két gép valamelyikéből. A gyártók versenyének második helyezését a Samsung csípte el a GX-20-szal. Érdekes, hogy a még meg sem jelent 5D Mk II-t leszámítva, a két legdrágább fényképezőgép bekerült az első háromba. (különös tendencia ez, ha az emberek nem a vágyaikra, hanem tényleges terveikre szavaztak, mivel sokan még nyugaton is előbb az árcédulát nézik, és csak utána a tulajdonságokat). A Nikon D60 és a Canon Rebel XSi a lista második felében szerepelnek, talán az emberek többet vártak az új modellek esetén itt-ott egy kis technikai tupírnál, bár ha nem is lesznek akkora slágertermékek, mint elődeik voltak, a felújítás kiváló géppé avanzsálja a két riválist. A Sony mintha saját vevőkörét osztotta volna meg a három azonos kategóriájú tükörreflexes gépével. Az A200 példája jól mutatja, a vásárlók hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha plusz szolgáltatásokról van szó.

A kutatás eredménye tán kicsit torz képet ad a piac várható alakulásáról, de ha később legalább nagyságrendileg igaznak bizonyul, úgy jócskán átrendeződhet a túlnyomórészt Canon és Nikon uralta belépőszintű dSLR piac.

Azóta történt

Hirdetés