Hirdetés

Felforgatná a MID-ek piacát az NVIDIA

Az NVIDIA grafikus társprocesszorokkal már jó ideje jelen van a kisméretű mobil eszközök, okostelefonok piacán, ám ettől az évtől sokkal komplexebb platformchipekkel, azaz valamennyi fontos funkciót egybefogó System-on-Chip (SoC, vagy ahogy a vállalatnál nevezik: computer-on-a-chip) integrált áramkörökkel is képviselteti magát. A Computex alkalmából indította útjára a Tegra termékcsaládot és benne a Tegra 600-as SoC chipeket, és Tegra APX néven utólag ebbe a vonalba tagozták be az év elején bemutatott APX2500-as lapkát is.

NVIDIA Tegra

Míg az APX szériát okostelefonokba szánják, addig az ugyancsak ARM architektúrára alapozó és hasonló elemekből álló, de nagyobb teljesítményű Tegra 600-asok egy fokozattal nagyobb méretű készülékekben, MID-ekben (Mobile Internet Device) és okos szórakoztatóelektronikai berendezésekben találnak felhasználásra. Kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek az energiatakarékos működésre, és a cég hagyományaihoz hűen a megjelenítés is főszerepet kap, ami mozgó- és állóképek kódolásának és dekódolásának hardveres gyorsítását és többféle kijelző natív támogatását is jelenti.

NVIDIA Tegra

A most debütált Tegra chipek egyaránt ARM11 MPcore magot tartalmaznak, a 600-as jelű 700 MHz-en, a 650-es pedig 800 MHz-en fut. Mindkettő hardveresen segíti JPEG formátumú képek, AAC, AMR, WMA és MP3 hangok kezelését, és kameraszenzor is közvetlenül csatlakoztatható hozzájuk legfeljebb 12 megapixeles felbontásig. A H.264 videokódolással mindkét modell 720p felbontásig birkózik meg, a dekódolásnál viszont már van különbség: a Tegra 600 adatlapján H.264 és VC-1/WMV9 szerepel 720p felbontásig, a Tegra 650 ezt 1080p felbontásnál H.264-dekódolással fejeli meg. Grafikában az OpenGL ES 2.0 szabványra építkeznek, a számítások programozható vertex és pixel shadereken futnak.

A chipekhez kapcsolható flashmemória vagy más meghajtó, Wi-Fi modul, képesek beviteli eszközök és egyéb perifériák vezérlésére. A megjelenítés történhet LCD vagy CRT kijelző használatával egyaránt, és a kimenetek között van hagyományos analóg (PAL/NTSC) tévékimenet, illetve HDMI port is. A Tegra lapkákra épülő, Windows Mobile vagy CE operációs rendszert futtató eszközök, MID-ek a tervek szerint ez év végétől kerülnek piacra, konkurenciát állítva az Intel kisebb Atom processzoraival szerelt készülékeknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés