Hirdetés

Feketehalál terjed a Radeon R9 290-es sorozatú VGA-kon

Az AMD az elmúlt hónapban mutatta be a Radeon R9 290 és 290X jelzésű VGA-kat, melyeket le is teszteltünk. A boltok polcain jó ideje elérhetők ezek a termékek, de a külföldi fórumokon több panasz is érkezett egy úgynevezett "fekete képernyő" hibára, mely nem a legszerencsésebb megfogalmazása az adott problémának, hiszen a legkülönfélébb hibák okozhatnak fekete képernyőt, nem csak a VGA-val kapcsolatosak.

Több kereskedőt is megkérdeztünk arról, hogy milyen a termék meghibásodási aránya, de mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nem tapasztalnak semmi különlegeset az eddigi termékstartokhoz képest, biztosat tehát nem lehetett tudni. Pár helyen a problémát összefüggésbe hozták az UEFI-vel, mivel hagyományos BIOS-szal rendelkező alaplapban a hiba nem jelentkezett. Itt rögtön előkerül a fekete képernyő általánosításából adódó probléma, ami nem garantálja, hogy ugyanazt a jelenséget ugyanaz a hiba okozza, vagy esetleg kompatibilitási problémáról lenne szó.

Az egyik gyártóval konzultálva mára kiderült, hogy sikerült beazonosítaniuk egy valós problémát, amit azóta sikerült reprodukálniuk. Ez a gond az Elpida memóriával szerelt VGA-kat érinti, míg a Hynix memóriával rendelkező verziók immúnisak rá. A hiba a szoftverben keletkezik, mivel a driver a Hynix memóriákhoz kialakított energiatakarékossági profilt tölti be az Elpida memóriákra is, ami azt eredményezi, hogy a memória órajelének megváltozása esetlegesen instabillá teszi a rendszert, aminek fekete képernyő lehet a következménye. Ez megmagyarázza, hogy miért működnek a Hynix memóriával szerelt kártyák hibátlanul, és a többi termék esetében is miért csak bizonyos munkafolyamatoknál jön elő a gond.

Információink szerint a hibát már kijavították és az új meghajtó napokkal korábban tesztüzembe került. Várhatóan ezt pár napon belül ki is adja az AMD. Ugyanakkor ez a driver csak a memória energiatakarékosságából adódó problémát javítja, így ha bárkinek más miatt volt fekete képernyője (ami továbbra is nagyon általános jelenség a legkülönfélébb hibákra), akkor a hardvert a garancia keretében vissza kell szolgáltatni az adott kereskedőnek. Sokan tuning mellett panaszkodnak fekete képernyőt adó hibára, de az órajel emelése kívül esik a termék rendeltetésszerű használatán, így ebben az esetben az AMD és a gyártók az alapórajelek visszaállítását, vagy a megemelt órajelek csökkentését javasolják.

Szintén megtudtuk, hogy a gyártói tuningprogramok nem támogatják a Hawaii kódnevű cGPU által bevezetett újítások jelentős részét, így ezeket az alkalmazásokat érdemes mellőzni, mivel már csak a puszta futtatásuk is okozhat fekete képernyőt előidéző hibákat. Helyettük érdemes a Catalyst Overdrive felületét használni, amivel ráadásul eredményesebb is lehet a tuning. Utóbbira persze sosincs garancia.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés