Hirdetés

Ez lenne az AMD Steamroller modul?

A termékekhez manapság hozzátartoznak a megjelenés előtt kiszivárgott adatok, amiről persze nem lehet eldönteni, hogy valós-e vagy sem, de mindenképp felkeltik az érdeklődést. A legújabb ilyen szivárgás az AMD Steamroller modulja körül történt, aminek az állítólagos kémfotója felkerült az internetre. Mivel a forrás kiléte ismeretlen, így nehéz megmondani, hogy igazi-e vagy esetleg hamis a kép. Ami biztos, hogy kifejezetten jó a minősége, ráadásul igen komoly hozzáértés kell ahhoz, hogy egy lapka felépítéséről valaki ilyen profi hamisított képet adjon ki.

Az AMD természetesen nem kommentál semmilyen kiszivárgott vagy pletykált anyagot, és ezt a szabályát most sem szegte meg a cég. Ebből a szempontból úgysem jutunk előrébb, így a hír erejéig feltételezzük azt, hogy a kiszivárgott kémfotó igaz és valóban a Steamroller modul felépítését mutatja. Ez persze a vizsgálatokat nem könnyíti meg, de a korábbi Piledriver modulhoz hasonlítva jórészt látható, hogy mi változott.

Az alapvető részleteket tudjuk a Steamroller kódnevű fejlesztésről, és jórészt a kép is alátámasztja azokat. Látható, hogy rengeteg erőforrás konkrétan meg lett duplázva. A gyorsítótárak méretének növekedése szembeötlő. Az utasítás gyorsítótár 128, míg a két integer maghoz tartozó adat gyorsítótár 32-32 kB-osnak tűnik. Az utasítás dekódolásért és betöltésért, illetve az elágazásbecslésért felelős rész szinten megduplázott kiterjedésű.

AMD Steamroller modul?
AMD Steamroller modul? [+]

Ami nem teljesen áll össze, azok az integer magok és a lebegőpontos Flex FP rész. Az AMD korábbi előadásához képest ezek valóságos szörnyetegnek tűnnek a képen. A Piledriver modullal összehasonlítva ugyanis tisztán látszik, hogy egy integer mag négy helyett nyolc futószalagból áll, míg a Flex FP esetében a beharangozott két 128 bites FMAC egység helyett két 256 bites tűnik fel. Utóbbira ad némi támpontot, hogy a legfrissebb 15h SOG dokumentáció említi ezeket és a 256 bites utasítások natív támogatását is, de nincs konkrétan megjelölve, hogy ez a Steamroller modulra is igaz lesz-e. Felmerülhet az a lehetőség, hogy az AMD a korábbi előadás során félrevezette a világot és ezzel a konkurenseket, de ez rendkívül valószínűtlen. Van azonban egy másik opció, ugyanis nem kizárt, hogy a Kaveri APU-ban található Steamroller modul nem egyezik meg azzal, amit a szerverekbe szánt Opteronok kapnak meg. Nagyon is elképzelhető, hogy a fenti kép gyakorlatilag már egy módosított Steamroller modul. Utóbbi már csak azért is valószínű, mert egyre sűrűbben hallani egy Kaveri 2.0-ról, amiben a pletykák szerint pont processzor oldalán történnek majd fejlesztések.

Persze a fentiek mellett ismét megjegyezzük, hogy nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy egy képzett mérnöknek volt pár nap szabadideje egy képszerkesztő közelében, és a fotó ennek megfelelően hamisítvány.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés