Hirdetés

Extrém processzorok az Inteltől

Megkezdődött a 2003 őszi Intel Developer Forum, így mostanában több hír érkezik a chipgyártó óriás háza tájáról. Az első érdekességek között van néhány "erős" processzor bejelentése is. A közeljövőben megjelenik a Pentium 4-nek egy olyan változata, mely 2 MB L3 gyorsítótárat is kap, 2005-ben pedig megszületik az első olyan Xeon CPU, melyen két processzormag teljesít szolgálatot.

Az AMD Athlon 64 FX, 32 bites alkalmazásokban is nagy teljesítményt nyújtó processzorára válasz a Pentium 4 Extreme Edition, melyet az Intel a hardcore felhasználók gépébe szán. A CPU 800 MHz-es FSB-vel, 3.20 GHz-es órajellel, és természetesen Hyper-Threading technológiával rendelkezik, de a fő fegyver most az 512 KB L2 cache melletti 2 MB L3 gyorsítótár lesz. A processzor 108 millió tranzisztorból fog felépülni, majdnem kétszer annyiból, mint az eredeti Northwood mag. A Pentium 4 Extreme Edition magja egy – kisebb mikroarchitektúrális változtatásokon átesett – Xeon Gallatin mag.

Az igazat megvallva, az a 2 MB L3 cache a legtöbb alkalmazásban nem fog nagy teljesítménybeli pluszt adni, csakis ott, ahol a gyorsítótár mérete meghatározó, vagyis nagy adattömegeket mozgató alkalmazásokban, mint például adatbázis szerverek, illetve videofeldolgozás.

A távolabbi jövőből is kaptunk néhány hírmorzsát az Inteltől, ugyanis 2005-ben egy újabb, kivételes képességekkel rendelkező processzor lát napvilágot. Ez a CPU a Xeon szerverprocesszor családot gazdagítja majd. A Tulsa kódnéven emlegetett újdonság két processzormagot tartalmaz, így ez lesz az első kétmagos IA32 architektúrájú Xeon CPU. A Hyper-Threading technológiának köszönhetően egyszerre négy, de akár nyolc végrehajtási szállal is képes lesz megbirkózni. Ez elég nagy kihívást jelenthet a konkurencia számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés