Hirdetés

Expert partnernap: Gigabyte

Garami Ákos, a Gigabyte magyarországi képviselője a Dynamic Energy Saver (DES) technológiáját mutatta be az Expert partnernapján résztvevő hallgatóságnak. A technológia fejlettebb változata, a nagyobb energiahatékonyságot ígérő Dynamic Energy Saving Advanced elsőként az Intel P45 Express-alapú alaplapokon, azaz a cég legfrissebb termékein található meg.

A DES Advanced egyik legfontosabb újdonsága, hogy a rendszer immár nem pusztán energiamegtakarításra, hanem túlhajtásra is használható: a mellékelt alkalmazással a rendszerórajel és a processzor működési feszültsége növelhető. Az új generációs DES-nél az energiamegtakarításhoz már nem kell futtatni ezt az alkalmazást, a rendszer külső beavatkozás nélkül is képes energiát spórolni.

Az előadás során a meghívottak megismerkedhettek a Gigabyte legkomolyabb Intel P45 chipkészletes alaplapjával, az EP45-DQ6-tal is. A komoly hőcsőarzenállal ellátott deszkán 12 fázis szolgálja a CPU áramellátását, további 2-2 pedig a legfeljebb DDR2-1200-as memóriát és az északi hidat. Természetesen megkapta az eddigi Gigabyte fejlesztéseket is, például a dupla BIOS-t vagy a szilárdelektrolitos kondenzátorokat. Az alaplap PCI Express 2.0 csatlakozóit úgy alakították ki, hogy akár négy grafikus kártyát is használhassunk vele. Szintén a négyes szám jegyében születtek az Ethernet vezérlők és a hátlapi eSATA csatlakozók is. A P45-ös lapkakészlet egyik újdonsága az elsősorban notebookoknál ismert TPM biztonsági technológia.

Idén már a Gigabyte grafikus kártyái is kiváló minőségű alkatrészekkel és szilárdelektrolitos kondenzátorokkal készülnek, melyek akár 30%-kal alacsonyabb hőmérsékleteket biztosítanak a GPU-nak és memóriának. Ennek köszönhető, hogy felső-középkategóriás grafikus kártyái is tökéletesen működnek teljesen passzív, ventilátor nélküli hűtésekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés