Hirdetés

Expert partnernap: AMD és Sapphire

Az AMD és a Sapphire közösen tartotta meg az előadását az Expert partnernapon. A fő témát természetesen a Radeon HD 4000 családba tartozó grafikus processzorok technikai tulajdonságai jelentették. A videokártyák előtt azonban az AMD előadója említést tett az Overdrive tuningprogram legújabb funkcióiról is, melyek természetesen a rendszer finomhangolására épülnek. Az AMD processzorokhoz használható programban hamarosan definiálhatók lesznek az egyéni alkalmazásprofilok, így a processzormaghoz külön magórajel is rendelhető. Ezek a beállítások az alkalmazás indításakor érvénybe lépnek, a program bezárásakor pedig az alapértelmezett profil kerül visszaállításra. Ez a szolgáltatás különösen akkor előnyös, ha az adott programról tudjuk, hogy csak egy szálon képes futni, így a maradék, kihasználatlan processzormagokat alacsonyabb órajelre állíthatjuk. Az AMD természetesen azokra a felhasználókra is gondol, akik nem ismerik a programok működését, így az egyéni profilok mellett a legnépszerűbb alkalmazások gyári profilokat is kapnak, amelyek természetesen szabadon letölthetők. A másik újdonság a BEMP, ami a Black Edition Memory Profile rövidítése. A névből már kitalálható, hogy csak a Black Edition jelzésű processzorok tulajdonosai használhatják a szolgáltatást. A funkció tulajdonképpen a memória időzítési tulajdonságaira van hatással, ám az Overdrive segítségével olyan beállítások is alkalmazhatók, amelyek a BIOS-ból nem feltétlenül elérhetők. Természetesen a kevésbé jártas felhasználók számára elérhetők lesznek majd gyári profilok is, melyek a legnépszerűbb tuningmemóriákhoz készülnek majd el. A fenti szolgáltatások legfontosabb követelménye az SB750 elnevezésű déli híd megléte, így az új Overdrive funkciók használatához érdemes ilyen lapkával felszerelt alaplapot választani.

A grafikus kártyákról szóló előadáson a DirectX 10.1 képminőség- és sebességbeli előnyeit emelte ki az AMD, ezekről már beszámoltunk egy korábbi hírünkben. Emellett a grafikus processzor alapú transzkódolásról is esett szó, amelyet a legújabb Cyberlink videokonvertáló szoftver már támogat is. Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatást csak a Radeon HD 4600, 4700 és 4800 szériás grafikus kártyák tulajdonosai használhatják ki, a régebbi termékek támogatásáról egyelőre nincs végleges döntés. Az előadás második részében a Sapphire képviselője ismertette a vállalat stratégiáját, amelyből kiderült, hogy az alapmodellek mellett jelentős figyelmet kap a speciális Atomix és Vapor-X széria. Mindkét termékcsalád a cég Vapor Chamber technológiájára épülő hőkamrás hűtést használ, mely a Sapphire állítása szerint 20-30%-kal jobb hűtési teljesítménnyel rendelkezik a gyári hűtőkhöz képest. Az előadó megemlítette még, hogy az AGP foglalatba helyezhető kártyák még mindig jó eladási statisztikát produkálnak, a vásárlók körülbelül 30%-a még a régi csatolófelületben gondolkodik.

Az AMD képviselője a vállalat jövőbeli terveiről nem igazán beszélt, de megjegyezte, hogy a DirectX 10.1 és 11 API terjesztése a cél, az utóbbi felületre már játék is készül. Emellett külön kihangsúlyozták, hogy a PC-s piac érdeke a nyílt szabványok elterjedése, így az AMD komoly figyelmet szentel az OpenCL-re és a jövőben megjelenő Compute Shaderre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés