Hirdetés

EVGA Z77 FTW, Z77 Stinger és Z75 SLI: az óriás, a kicsi és az átlagos

Az EVGA három új, kifejezetten fanatikusoknak szánt, Intel LGA1155 tokozású processzorokat fogadó alaplapot mutatott be, melyek közül kettő Z77, egy pedig Z75 jelzésű vezérlőhídra épül. A prímet az E-ATX méretű Z77 FTW viszi, mint a vállalat zászlóshajója, és kifejezetten tuningra fejlesztették. Erről tanúskodik a méretes hűtéssel ellátott 7+1 fázisú tápellátás, a POSCAP tantál kondenzátorok, a 2 darab 8 tűs tápcsatlakozó, a processzorfoglalatban lévő aranyozott lábak, és a PCH aktív hűtése. A sornak ezzel nincs vége, hiszen ide sorolhatjuk az olyan további extrákat, mint a profilozható BIOS, a feszültségmérő pontok, a processzort monitorozó integrált hőmérséklet-kijelző, vagy a lekapcsolható PCI Express foglalatok.


[+]

Az alaplapra kizárólag PCI Express csatolók kerültek, szám szerint 5 darab x16-os PCI Express 3.0 és egy x1 PCI Express 2.0 – előbbiek legfeljebb x8 sávkiosztással működhetnek, ha mindegyiket munkára fogjuk. Ennek megfelelően a négycsatornás SLI vagy CrossFireX is rendelkezésre áll, de a régi PCI-os kártyákról foglalat híján le kell mondanunk. Memóriából legfeljebb 4 darab DDR3 modul használatára van lehetőség, 32 GB-os összkapacitásig. Az EVGA hivatalosan garantálja, hogy az alaplap képes stabilan működni 2133 MHz-es effektív memória-órajel mellett, de ez akkor is tuningnak számít, mivel az Intel 1600 MHz-ig garantálja az Ivy Bridge lapkába integrált memóriavezérlő stabil működését, vagyis ha mégsem megy a 2133 MHz, akkor a nincs lehetőség reklamációra.

Ami a tárolókat illeti, natívan 4 darab SATA 3 Gbps és 2 darab SATA 6 Gbps egységet fogad a termék, de a Marvell 9182-es vezérlőnek hála még két SATA 6 Gbps-os, valamint a másik, 88SE6121 típusú chipnek köszönhetően két eSATA meghajtó is támogatott. USB csatlakozóból nem kevesebb, mint 16 darabot állítottak hadrendbe, ebből 10 felel meg kizárólag az USB 2.0-s szabványnak, a maradék pedig a 3.0-s megoldás. Utóbbiból négy a Z77 PCH-ra van felfűzve, míg a többiért az ASMedia ASM1042 chip felel.

Természetesen az alaplapon helyet kapott a dupla Gigabit Ethernet és nyolccsatornás Realtek ALC889 kodek, viszont utóbbihoz csak egyféle (optikai) S/PDIF kimenetet párosítottak. A hátoldalra csak mini DisplayPort kimenet került, ha esetleg a processzor IGP-jét, vagy a LucidLogix Virtu-t szeretnénk működésre bírni.

A Z77 PCH-val készülő másik újdonság egy Mini-ITX formátumú variáns, név szerint a Z77 Stinger. Ez a termék a méretkorlátok miatt csak két DDR3 memóriát fogad, emellett egy 8 tűs tápcsatlakozó, valamint szintén egy darab x16-os PCI Express 3.0-s foglalat kerülhetett fel rá, de az FTW-nél említett tuningos extrák nem maradtak le róla, ugyanakkor a PCH itt passzív hűtést kapott. Sőt, egy mSATA csatlakozónak is szorítottak helyet a két-két darab 3 Gbps és 6 Gbps SATA portok közelében.

Megvariálták a portok számát is, habár a 6 darab USB 3.0-s kapu maradt, 2.0-sból viszont csak kettő fért rá. Integrálva kapjuk a nyolccsatornás hangkodeket, de csak egy Gigabit Ethernetre futotta, cserébe egy Bluetooth modullal egészítették ki a termék tudástárát. A képkimenetek terén az FTW-nél is látott mini DisplayPort itt is az alapfelszereltség részét képezi, amit egy HDMI-vel egészítettek ki.

Végül az utolsó új termék a Z75 SLI névre hallgat. Az FTW-hez képest a kevés PCI Express bővítőrés miatt kietlennek tűnő, ATX méretű termék valójában többet tud, mint amire ránézés alapján gondolnánk, de kategóriájához hűen azért faragtak egy keveset a képességeiből. A Z75 chipkészlet például nem támogatja az Intel RST Smart Response technológiát, tehát a gyorsítótárazásról le kell mondanunk. Visszatérve a PCI Express 3.0-s foglalatokra, x16-ból három darab, míg x1-ből 1 darab áll rendelkezésre (ez csak 2.0-s szabványú). Előbbi sávkiosztása 2x8+1x4, így legfeljebb kétkártyás SLI és CrossFireX konfigurációk használata lehetséges.


[+]

Megmaradt a processzor hőmérsékletét kijelző egység, és a feszültségmérő pontok sem tűntek el, az egyedi, 7+1 fázisú tápellátással és a POSCAP kondenzátorokkal egyetemben, ám ebben esetben is csak egy 8 tűs tápcsatlakozót találunk a foglalat környékén. A négy DDR3 memóriafoglalat továbbra is 32 GB memóriát fogad 2133 MHz-es hitelesített órajelig (amit fentebb részleteztünk, hogy tuningnak számít), és a belső SATA portokat sem nyirbálták meg, csupán az eSATA esett áldozatául az „olcsósításnak”. A PCH hűtése jelen esetben passzív, és nem spórolták le a PWM-ről sem a bordákat. A hátoldal az FTW-hez hasonló képet mutat, csak egy RJ-45 csatlakozóval és két USB-vel van kevesebb, a DisplayPort viszont továbbra is fellelhető.

Az EVGA Z77 FTW 310, a Z75 SLI 180 dollárért kapható. A Z77 Stiger érkezése későbbre várható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés