Hirdetés

EVGA SR3: két LGA2011-es processzor egy alaplapban

Az EVGA Super Record3, röviden csak SR3 jelzésű alaplapjáról még a nyár folyamán lehetett pletykákat hallani, azóta csend volt, habár egy-két fórumon megkérdőjelezték az E-ATX formátumú alaplap technikai paramétereit. Az SR3 ugyanis két darab LGA2011 foglalattal rendelkezik, amikhez 4x2 és 4x1 DDR3 foglalat tartozik. Mielőtt azonban nagyon megörülnénk, a processzortámogatás valószínűleg csak a Sandy Bridge-EP Xeon processzorokra korlátozódik majd, a Sandy Bridge-E jelű egységekkel való kompatibilitásról egyelőre nem esik szó.

A kétutas alaplapon a Patsburg-T (ami persze nem azonos az X79, azaz Patsburg-X jelzésű variánssal) PCH-val csak az elsődleges CPU-foglalattal van kapcsolatban, a másik foglalat két QPI linken keresztül kapcsolódik az elsőhöz. A Patsburg-T chipkészlet erőssége, hogy a nem csak a 4 GB/s DMI buszon keresztül kommunikál a processzorral, hanem egy PCI Express x4 link is a rendelkezésére áll. Az alaplapon összesen hét darab PCI Express x16 foglalat van, ebből viszont csak négy képes x16-os PCI Express 3.0-s módban működni (a többi PCI Express 3.0 x8-nak felel meg), de már ez is éppen elegendő a négycsatornás SLI támogatáshoz.


[+]

A gyártó információi szerint az alaplapra kerül még SAS csatlakozó, 14 darab SATA port (bár a képen nincs ennyi) és számos eSATA csatlakozó, 8+2 csatornás hangchip, két darab Gigabit Ethernet vezérlő, USB 3.0, Bluetooth vezérlő, valamint az EVBot csatlakozás és a feszültségmérő pontok sem maradtak le. Nem aprózták el a tápellátást sem: s mindkét processzorfoglalathoz tartozik egy-egy dedikált 6+1 fázisú tápellátás a Volterra digitális megoldásával és CPL tekercsekkel, illetve a memóriák is megkapták a maguk nyolc fázisát (csatornánként egyet). A tápcsatlakozókból két darab 8 tűs EPS és három darab 6 tűs PCI Express konnektorra van igény – utóbbiból 1-1 darab a foglalatoknak, egy pedig a slotok stabilitásához. A PCI Express foglalatokat egyenként le is lehet kapcsolni az alaplapon található kapcsolókkal.

Az alaplap áráról egyelőre nincs információ, de forintban mérve nyilvánvalóan hatszámjegyű összegben érdemes gondolkodni, ugyanis az eVGA a vastag pénztárcájú, kísérletezni vágyó végfelhasználók számára is elérhetővé kívánja tenni ezt az alaplapot.

  • Kapcsolódó cégek:
  • EVGA

Azóta történt

Hirdetés