Hirdetés

Az év végén jön a GeForce GTX 870 és 880?

Minden jel arra mutat, hogy az NVIDIA az év végén fogja kiadni a GeForce GTX 870 és 880 jelzésű VGA-kat, melyek a GM204 kódnevű GPU-t használják. Ez a lapka a pletykák szerint arra a Maxwell architektúrára épül, amit a GM107 használ, csak több feldolgozó lesz benne, illetve érdekes adat, hogy az új Maxwell rendszer már 4 kB-os lapmérettel dolgozik. Ez egyértelműen egy későbbi Tegra rendszerchipben lesz hasznos, hiszen a CPU (az NVIDIA esetében ARMv8) és az IGP által használt azonos lapméret az egyik alapja a mély integrációnak.

A GM204-ben található feldolgozók számáról nincs adat, ahogy arról sem, hogy a hardver támogatja-e a DirectX API D3D_FEATURE_LEVEL_11_1 szintjét (vagy esetleg az érkező újabb szinteket), de az már nagyon valószínű, hogy 256 bites memóriabuszt használ, amihez 8 GB-nyi GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódhat.

A gyártástechnológiát továbbra is a TSMC biztosítja valamelyik 28 nm-es node-dal. Korábban már többször írtuk, hogy a GPU-k számára a tajvani bérgyártó 20 nm-es node-ja nem ideális, hiszen lassabb termékeket eredményez, így tulajdonképpen nem meglepő, hogy az NVIDIA marad egy már bevált eljáráson. Bár sokan valószínűleg 20 nm-es termékeket várnak, de nincs értelme átállni egy olyan node-ra, ami lassabb lapkákat eredményez, miközben igazából a fogyasztásra sincs lényeges hatással, emellett még drágább is.

A TSMC 20 nm-es technológiájának legnagyobb előnye, hogy némileg csökkenthető a lapkaméret, de több termék esetében ez nem kritikus, tehát az átállással kapcsolatos ellenérvek felülkerekednek. Sokkal jobban megéri az automatikus dizájnimplementációt biztosító könyvtárakat fejleszteni, mivel ezek látványos előnyt hoznak még változatlan gyártástechnológián is. Vélhetőleg az NVIDIA is így tett, illetve tesz.

Előzmények

Hirdetés