Hirdetés

Eseményhorizontot "fotóznának" a tudósok

Az asztrofizikusok nem kisebbet tűztek ki célul a 2017-es évre, mint "lencsevégre" kapni egy eseményhorizontot. A feladathoz létrehozták az Event Horizon Telescope nevű projektet, és a világ különböző pontjain elhelyezkedő, kilenc rádióteleszkópból álló rendszerrel kívánják megcélozni a Sagittarius A*-t, a Tejút közepén lévő fekete lyukat, mely a Földtől 25 000 fényévre található. A kutatók úgy jellemezték, hogy távolság akkora kihívást jelent, mintha egy CD-t kellene eltalálni a Hold felszínén.

A számítások és az előkészületek megvannak, így már csak a magának a felvételnek az elkészítésére kell koncentrálniuk, amire a tervek szerint áprilisban kerülhet sor, ám utána további fél évet vehet igénybe az adatok összesítése. A Sagittarius A* eseményhorizontjának átmérője nagyjából 24 millió km, ami 17-szerese a Nap átmérőjének, a fekete lyuk becsült tömege pedig 4 millió naptömegnek felel meg.

A kép illusztráció!
A kép illusztráció! [+]

A felvétel természetesen nem a hagyományos értelemben vett fénykép lesz, hiszen nem az emberi szem számára látható tartományban készül, ugyanakkor a rádióhullámok is fénysebességgel utaznak a világűrben, így a az infravörös és a röntgen tartomány rögzítése felfogható egyfajta, eltérő hullámhosszon készült fényképként is. A tudósok arra számítanak egyébként, hogy a projekt új lehetőségeket nyithat meg az általános relativitáselmélet tanulmányozására a fekete lyuk peremén tapasztalható folyamatokon keresztül, és azok alapvető fizikáját illetően.

Hirdetés