Hirdetés

Erős negyedévet zárt a PC-s processzorpiac

Az IDC a szokásos negyedéves felmérés keretében ismét megvizsgálta a PC-s processzorpiac helyzetét. Az idei esztendő első negyedévével elégedettek lehettek a gyártók, hiszen a leszállított termékek mennyisége szezonálisan 39%-kal emelkedett, ami önmagában nagyszerű eredmény, ám érdemes megjegyezni, hogy az előző negyedévhez viszonyítva 5,6%-os visszaesés volt tapasztalható. Persze az ünnepi szezonban mindig jók szoktak lenni az eladások.

A gyártók közti erőviszonyok az előző negyedévhez képest alig változtak, így az Intel 81%-os részesedést birtokol, ami 0,5%-os erősödés 2009 utolsó negyedévéhez viszonyítva. Az AMD 18,8%-on áll, ami egy 0,6%-os gyengülés eredménye, míg a VIA 0,2%-os részesedést harcolt ki magának.

A PC-s szerverprocesszorok esetén az Intel 0,4%-ot erősödött és 90,2%-on áll, míg az AMD a maradék 9,8%-os részt birtokolja. A mobil szegmensben 87,8%-kal végzett a Santa Clara-i óriáscég, míg az AMD és a VIA rendre 12,1%-os és 0,1%-os arányban osztozik a maradék részen. Az asztali gépek esetében van az Intelnek a legkisebb részesedése, hiszen a piac 71,7%-át fedik le, szemben az AMD 28%-os és a VIA 0,3%-os szeletével.

Az IDC 2010-re a piac növekedését jósolta, így a második negyedévben hasonlóan erős eladásokra lehet számítani.

Előzmények

Hirdetés