Hirdetés

Erőgyakorlat: itt a GeForce 9800 GX2

Az NVIDIA ma bejelentette GeForce 9800 GX2 nevű kártyáját, amelyet szimplán csak a földkerekség legerősebb videokártyájaként jellemez, és amellyel ehhez mért, 599–649 dolláros árszintet céloz meg. A megoldás nem új grafikus processzorra alapoz, hanem két darab 65 nm-es csíkszélességgel gyártott G92-es chip köré épül. A két GPU-t nem egy nyomtatott áramköri lapon helyezték el, de nem is a GeForce 7950 GX2-nél látott, hűtési szempontból előnytelen elrendezést választották – ehelyett a 9800 GX2 két grafikus processzora egymással szembe néz, így a középütt elhelykedő hűtő mindkét felet tudja hűteni. A ventilátor a borítás hátsó rácsozatán és az áramköri lapokba vágott nyílásokon át szívja be a friss levegőt, amely felmelegedve több résen át hagyja el a VGA-t. A GeForce 9800 GX2 csúcsfogyasztását 197 wattban adják meg, a táplálás egy hat- és egy nyolctűs csatlakozó segítségével oldható meg.

A lényegre térve a grafikus chipek darabonként 128 stream processzort tartalmaznak, alapórajelük 600 MHz, míg a shaderek 1500 MHz-en futnak. GPU-nként 512 MB kapacitású, 256 bites GDDR3 memória áll rendelkezésre 1000 MHz-es órajelen. A kártya támogatja a PCI Express 2.0-s specifikációját, a referenciát követő modellek két dual-link DVI-I mellett egy HDMI kimenetet is viselnek külső paneljükön. Két GeForce 9800 GX2-t Quad SLI-be is lehet kötni, ebben a felállásban mind az AFR, mind az SFR renderelési mód elérhető lesz.

A PureVideo HD nagy felbontású videók dekódolásának, utófeldolgozásának terhét veszi le a központi processzorról, a HybridPower nevű funkció pedig az energiatakarékosság érdekében kikapcsolhatja a diszkrét videokártyát, ha épp nincs szükség nagyobb számítási teljesítményre, és az alaplap GeForce 8200 IGP chipset köré épül. Az NVIDIA egyébként a mai nappal csak félig oldotta fel az új grafikus gyorsítóra vonatkozó hírzárlatot, ugyanis teszteredményeket hivatalosan legkorábban egy hét múlva lehet csak közzétenni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés