Hirdetés

Használt elemekből készít új "ceruzaelemeket" az Energizer

Hordozható elektronikai eszközeink táplálásánál legtöbbször a tölthető akkukat részesítjük előnyben, ám a hagyományos, eldobható elemek népszerűsége és piaca igencsak meghatározó, így érthető, hogy ezen a terepen is próbálnak minél tartósabb, nagyobb teljesítményű és ezzel együtt környezetbarátabb termékeket bevetni. Bár a használt elemeket számos helyen gyűjtik, és ártalmatlanításuk is megoldott, újrahasznosításukkal annál nehezebb. Az Energizer próbál felülkerekedni a problémákon és kihívásként tekint az elhasznált elemek újrahasznosítására.

Úgy tűnik, most sikerült áttörést elérni, ugyanis a legújabb, EcoAdvanced név alatt forgalomba hozott AA méretű Energizer alkáli elemek 4 százalékban újrahasznosított elemekből készülnek - a később érkező AAA méretű tárasinál ez az érték 3,8 százalék lesz. Hogy egészen pontosan mely használt részek kapnak újabb esélyt az újrahasznosítás keretén belül, arról egyelőre nincs információ, az viszont biztos, hogy az eljárással igencsak tartós elemet sikerült létrehozni, ugyanis szavatossági ideje eléri a 12 évet.

A 3,8 és 4 százalék szinte semminek tűnik, de ez is szép eredmény annak tudatában, hogy a mérnökök sokáig lehetetlen feladatnak tartották a nagyteljesítményű, tartós elemek előállítását újrahasznosított alkatrészek felhasználásával – az Energizernek is hét évbe telt, mire meglelte a kulcsot. Ráadásul a korlátot nem is az előállításhoz szükséges technológia okozza, hanem a feldolgozási kapacitás, aminek növelése érdekében újrahasznosítással foglalkozó európai és észak amerikai vállalatokkal dolgozik együtt az Energizer. A tervek szerint feldolgozás ütemének gyorsításával a felhasznált újrahasznosított alapanyagok elérhetik a 40 százalékot is, de ez előreláthatólag mintegy tíz év múlva, tehát nagyjából 2025-re válhat realitássá.

Előzmények

Hirdetés