Hirdetés

Energiatakarékosabb PC-ket akar az USA

Jelentősen visszaszorítaná a számítógépek áramfogyasztását, egyben a környezetre gyakorolt károsító hatását az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency - EPA). A szervezet több mint hat év óta először újította meg úgynevezett Energy Star programját, mely a számítógépek energiafogyasztásáról rendelkezik – nem kötelező érvénnyel. Az újonnan elfogadott, jövő júliusban bevezetendő ajánlás szerint a jövő PC-jének a jelenlegieknél összességében 65 százalékkal kevesebb árammal kellene beérnie. Az új Energy Star szabvány bevezetésétől öt év alatt mintegy 1,8 milliárd dollárnyi energiaár-megtakarítást, valamint az üvegházhatás növekedési ütemének érezhető lassulását várja az amerikai kormányzat.

Az EPA Energy Star logójával ellátott PC-k az összes üzemmódot tekintve kevesebbet kell fogyasszanak, így a piacnak az elképzelések szerint elsősorban az energiatakarékosabb processzorokkal és hatékonyabb tápegységekkel ellátott számítógépek felé kellene nyitnia. Az energiatakarékos számítógépben mindemellett nem lehet helye az áramzabáló, akár száznál is több wattot fogyasztó csúcskategóriás videokártyáknak.

Az amerikai hivatal bejelentését követően a processzorpiacot vezető Intel egyik alelnöke nyilatkozatában gyakorlatilag azonnal biztosította az EPA-t, hogy cége az új Energy Star szabvány jövő évi startjára kész olyan technológiákat fejleszteni és gyártani, melyek megfelelnek a szigorúbb előírásoknak. A gyártó mindemellett vállalta, hogy az EPA-val karöltve segítséget nyújt partnereinek ahhoz, hogy az általuk forgalmazott számítógépek megkaphassák az új Energy Star megfelelőségi tanúsítványt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés