Hirdetés

Energiatakarékosságra kihegyezett ECO alaplapok az MSI műhelyéből

Az idei Computex alkalmával már láthattuk, hogy az MSI készül az úgynevezett ECO alaplapcsaláddal, ami lényegében a kisebb fogyasztásra és sok szempontból az egyszerűségre, olcsóbb előállításra helyezi a hangsúlyt. Nem is kellett sokáig várni a kiállítást követően, a gyártó ugyanis a napokban bejelentette, hogy piacra küldi a megálmodott termékeket, amelyeket egyébként a klasszikus és a Gaming termékek közé pozicionálnak. Az első eresztésben útnak indított három újdonság, az MSI H81M ECO, az MSI B85 ECO és az MSI H97M ECO alaplapok mindegyike Intel platformot támogat az LGA1150 foglalat és az Intel H81, B85 és H97 Express vezérlőhidak révén.

MSI ECO alaplapcsalád: H97M ECO, B85M ECO, H81M ECO MSI ECO alaplapcsalád: H97M ECO, B85M ECO, H81M ECO
MSI ECO alaplapcsalád: H97M ECO, B85M ECO, H81M ECO [+]

A sötét színű, microATX méretszabványú nyomtatott áramköri lapon a termékcsoporthoz jól illeszkedő zöld és fehér foglalatokat alkalmaztak, ugyanakkor emellett jól megfigyelhető az egyszerű, letisztult és kissé puritán felépítés. A védjegynek számító Military Class komponenseket a gyártó ugyan megtartotta, de példának okáért a komolyabb tápellátó áramkört és a komplikáltabb hűtési megoldásokat mellőzték. Érthető a lépés részükről, hiszen a vállalat célja a tuning helyett ez eseteben az energiatakarékosság, így az OC Genie gombot itt az energiatakarékosságot aktiváló ECO gomb váltja fel.

MSI ECO sorozatú alaplapok
Típus MSI H97M ECO MSI B85M ECO MSI H81M ECO
Alaplapszabvány microATX microATX microATX
x16-os PCI Express 3.0-s portok száma
1
1 1
x1 PCI Express 2.0-s portok száma 2 2 2
PCI portok száma
1 1 1
Több VGA támogatása
-
- -
Kijelzőkimenetek
VGA / HDMI / DVI-D VGA / HDMI / DVI-D VGA / HDMI / DVI-D
DDR3 DIMM csatoló 4 (max. 32 GB)
4 (max. 32 GB) 2 (max. 16 GB)
Vezérlőhíd H97 B85 H81
Integrált HD hangkodek Realtek ALC887 Realtek ALC887 Realtek ALC887
USB 3.0/2.0-s portok száma 4/8 4/8 4/8
6 Gbps-os SATA/3 Gbps portok száma 6/0 4/2 2/2
Ethernet vezérlő Intel I218-V Gigabit Ethernet Intel I218-V Gigabit Ethernet Intel I218-V Gigabit Ethernet
RAID támogatás 0/1/5/10 - -
Egyéb TPM, soros és párhuzamos port kivezetések TPM, soros és párhuzamos port kivezetések TPM, soros és párhuzamos port kivezetések

Az ECO működés során a vállalat szerint akár a normál alaplapok fogyasztásához képest akár 40%-os energiamegtakarítás is elérhető, miközben a teljesítmény nem csökken. Ennek eléréseb a felhasználó segítségére van az ECO Center Pro szoftver, ahonnan az alaplap egyes funkciói kikapcsolhatóak vagy éppen aktiválhatóak. A vezérlőpulthoz hasonló programmal a hardvermonitorozáson felül ki- és bekapcsolhatók a ventilátorok, vagy megszabható, hogy milyen CPU-hőmérséklet felett kapcsoljanak be, deaktiválhatóak a ház előlapi és az alaplapi LED-ek, illetve kikapcsolhatók az éppen nem használt portok, legyen az PCI, Gigabit Ethernet, kép- vagy hangkimenet, és ezeket akár BIOS beállítás szinten is tárolhatjuk.


[+]

Az MSI alaplapjai közül a H97M ECO 90, míg a B85M ECO 75 dollárba fog kerülni. A H81M ECO ára egyelőre nem derült ki, de elképzelhető, hogy ez nem minden piacon lesz elérhető.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés