Hirdetés

EMC -- adattárolás és -biztonság felsőfokon!

Hírünk apropóját a tegnap tartott EMC sajtótájékoztató adja, melyet legújabb mid-range storage szerverük, a CLARiiON CX600 bemutatása kapcsán tartott az adatszerverekre szakosodott, piacvezető cég. Keopsz és jómagam csak az állunkat szedegettük, amikor a cég magyarországi divíziójának megbízott vezetője, Kajos Róbert a cég hátterét ecsetelte.

Ami a közgazdaságtant, és a piacot illeti: a cég 5 éve van jelen a magyar piacon, igen hamar a legkomolyabb tényezővé nőtte ki magát. Kis stábbal, de hatékonyan dolgozik, csak nagy nemzetközi és magyarországi partnerekkel értékesít, és maximálisan fel van készülve a folyamatos recesszió és "gyártó-konszolidáció" (a gyártók számának csökkenése, összeolvadások és kivásárlások kapcsán, az egyre tőkeigényesebb piacnak köszönhetően) kezelésére. Egy érdekes adat, hogy a cégnek durván 5.5 milliárd dollár eszköz-készlete van az ilyen jellegű piaci események kezelésére, illetve a kutatás-fejlesztésre.

A számunkra érdekesebb technikai információk: storage szervernek nevezzük, amikor egy központi adattároló szerverre csatlakoznak egy egyes, már klienseket kiszolgáló szerverek. Tipikus példa lehet egy bank adattára, ami -- természetesen elosztva, tükrözve, stb., de -- egy központi helyen érhető el az egyes kiszolgáló szerverek által. Egy ilyen központi adattár értelemszerűen nem állhat le, nem hibásodhat meg, a lehető legkisebb válaszidővel rendelkezésre kell, hogy álljon és könnyen menedzselhető kell, hogy legyen.

A PROHARDVER! egyelőre nélküli az ilyen igazán elegáns megoldást, de ami késik, nem múlik.

A CLARiiON CX600 is egy ilyen storage szerver, abból egy középkategóriás darab. Mit jelent ez? A gépben 4db Intel Pentium 4 XEON 2.00 GHz-es processzor, valamint 8 GB cache kapott helyet, akár 240db merevlemez társaságában! Az egész rendszer, így a lemezek is fibre-channel alapúak, és használhatunk 36 és 72 GB-os (Seagate Cheetah) diszkeket is, keverve. A gép 8 darab 2 Gbps integrált fibre-channel porttal rendelkezik, és stabil 1.3 GB/sec adatátvitellel bír.

A 8 fibre-channel portnak azért is van jelentősége, mert ide közvetlenül csatlakoztathatjuk a kiszolgáló szervereket, így elég a hálózat egyik oldalára külön fibre-channel kártyákat venni (melynek darabja durván 1500 USD!). Költséghatékony megoldásról van szó, persze ezen piacon vizsgálódva (itt most vonatkoztassunk el az "Intel vagy AMD" szegmenstől).

Legnagyobb meglepetésünkre azt is megtudtuk, hogy az EMC közösen fejleszti a Seagate-tel az új generációs winchestereket, és hogy például a 181 GB-os Seagate Cheetah HDD is egy ilyen joint-projekt eredménye, valamint, hogy ennek megfelelően az EMC adattárolási megoldásaiban fél évvel a termék "PC-s piaci" megjelenése előtt is megtalálhattuk (megtalálhatjuk).

A CLARiiON (és a high-end Symmetrix) saját, FLARE operációs rendszerrel rendelkeznek, melyet (a cache-elési algoritmusokon át az egyéb szoftveres feladatokig) az EMC évek óta csinál és patchel. Ezzel összhangban van az a tény, hogy a CX600-as már a hatodik generációs hasonló megoldás az EMC-től, az első is full fibre-channel alapú volt, és a szoftver kimondottan magas fokú megbízhatósággal és sebességgel üzemel. Márpedig egy ilyen storage szerver leginkább a szoftverről, és nem a hardverről szól! Architekturális fejlesztésekkel a sebesség esetleg időnként duplázható, míg egy megfelelő algoritmussal az elérési idő akár logaritmikus (vagy gyökös, vagy 1000-ed nagyságrendű, de mindenképpen érdemi) nagyságrendbe szorítható.

Az EMC által kínált Symmetrix és CLARiiON termékek árairól és elérhetőségéről egyelőre nincs információnk, amint lesz, jelentkezünk a fejleményekkel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HIS

Azóta történt

Hirdetés