Hirdetés

Eltűnnek az NVIDIA Max-Q változatok

Nem hivatalos, de megbízhatónak látszó információk szerint a gyártó megszüntetni készül ezt a márkajelzést.

Az NVIDIA a 2017-es Computexen jelentette be a Max-Q-t, ami a gyakorlatban a nevükhöz képest gyengébb (de persze kevesebbet fogyasztó és kevésbé melegedő) GPU-kat hozott a vékony noteszgépek számára. Mostanra viszont sokak számára gyakorlatilag szitokszó lett ez a márkajelzés, talán nem utolsó sorban azért, mert egyes notebookoknál csak a vásárlás után derült ki, hogy a nagyobb teljesítményű (Max-P) grafikus adapter helyett annak alacsony fogyasztású változata került a burkolat alá.

A Notebookcheck információi szerint az NVIDIA most arra készül, hogy eltünteti ezt a Max-Q és Max-P megkülönböztetést. És eddig a jó hír, mert ez nem azt jelenti, hogy nem lesz Max-Q, hanem azt, hogy potenciálisan bármelyik notebookban találkozhatunk vele, hamarosan ugyanis annak gyártója dönti majd el, hogy miként állítja be az adott GPU-t. A GeForce RTX 3080 esetében például 80-150+ wattos tartományról beszélünk, a 3070-nél 80-125 watt, a 3060-nál pedig 60-115 watt az a sáv, amiben mozoghat az adott VGA fogyasztása, és vele teljesítménye. A beállítást persze nem kell a vásárló orrára kötni, így a jövőben még gyakrabban fordulhat majd elő, hogy a reménybeli játékos nem érti majd, mitől olyan lassú játékok alatt frissen vásárolt, papíron csúcsmodell noteszgépe.


(forrás: Notebookcheck)

Ez a hatás egyébként már most érezhető, például a CES-en bejelentett notebookok feltűnően kis részénél került be a specifikációk közé a Max-Q kitétel.

Azóta történt

Hirdetés