Hirdetés

Elsőként a Cooler Master épít az új tuningos kváziszabványra

Hamarosan újabb rövidítést kell megtanulniuk a gépüket hobbiszinten építő, az alkatrészek tuningjára vállalkozó felhasználóknak: az NVIDIA által kiötlött Enthusiast System Architecture (ESA) a kaliforniaiak elgondolása szerint nem más, mint egy a számítógépbe épített különböző szenzorok figyelésére, a kapott értékek feljegyzésére, illetve bizonyos működési paraméterek (például ventilátor-fordulatszám, működési feszültségek) módosítására létrehozott nyílt platform, mely egységes felületként alapvetően az USB HID szabványra épít.

A több iparági szereplő közreműködésével fejlesztett ESA révén a jelenleginél jóval több működési paramétert kísérhetnének figyelemmel az erre fogékony felhasználók, így elsősorban minden eddiginél pontosabb képet kaphatnának a csúcsra járatott PC bizonyos komponenseinek állapotáról. Az új felület tehát elvben egy ideális tuningplatform, melynek szoftveres alapjait az NVIDIA nyújtja majd, az első ESA-kompatibilis hardverek pedig várhatóan a termékeivel kifejezetten a PC hobbi szegmenst célzó Cooler Master kínálatában jelenhetnek meg.

Azaz az első ilyen termék már fel is tűnt a PC-házakat, különböző hűtési megoldásokat és tápegységeket gyártó cég választékában. A Cooler Master az idei CeBIT-en bemutatott Cosmos 1000-es ház apróbb módosítása révén dobta piacra a Cosmos 1010-es típust, mely az eredeti változathoz képest egy ESA-kompatibilis ventilátorszabályzó áramkörrel egészül ki, amihez pluszban négy hőszenzor is csatlakozik. Bár a gyártó nem nyújt részletes technológiai leírást a rendszer működéséről, vélhetően ez a nyomtatott áramkör köthető össze USB csatlakozáson keresztül az alaplappal, az értékeket pedig az NVIDIA által fejlesztett szoftverrel lehet kiolvasni.

Az Egyesült Államokban 230 dollárért megvásárolható Cosmos 1010 semmilyen más tekintetben nem különbözik az elődmodelltől. A Cooler Master a közeli jövőben újabb ESA-kompatibilis termékek megjelenését ígéri, így a házakon kívül a cég portfóliójában hamarosan megjelennek az új rendszert ismerő tápok és vízhűtések.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés