Hirdetés

Elkészült a kétmagos PowerPC processzor

Már közel egy éve hírt adtunk az IBM Antares kódnéven fejlesztett kétmagos PowerPC 970-es processzoráról, melynek megjelenését forrásaink 2005-re valószínűsítették. A gyártó a múlt hét végén jelentette be PowerPC 970MP nevet viselő chipjét, amely gyakorlatilag két PowerPC 970FX mag integrációja révén jött létre, és 1,4 és 2,5 GHz közötti órajelű változatokban kerül piacra, vagyis e tekintetben némileg lemarad az egymagos processzoroktól.

A 32 és 64 bites üzemmódot is támogató magok fejenként 1 MB másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek; a rendszer többi komponenséhez egy közös Elastic Interface (EI) buszon keresztül csatlakoznak, amely többféle buszsebességet tesz lehetővé, s akár az 1 GHz feletti órajelek felé is megnyitja az utat. A Symmetric Multiprocessing (SMP) révén a PowerPC 970MP többprocesszoros rendszerekben is felhasználható.

Az új chipnél az IBM nagy súlyt fektetett az energiagazdálkodásra, mellyel főleg az asztali gépekben, illetve a nagy processzorsűrűségű blade szerverekben való felhasználás előtt egyengeti a terepet. A PowerTune a terheléstől függően képes leszabályozni a CPU órajelét, illetve tápfeszültségét, továbbá az egyik magot a másiktól függetlenül energiatakarékos „doze” („szendergő”) állapotba küldheti, vagy akár teljesen ki is kapcsolhatja.

A processzor 90 nanométeres csíkszélességgel, SOI eljárással készül, magmérete 154 mm2, amely mintegy 25 százalékkal kisebb, mint a Smithfield magos Pentium D esetében. A PowerPC 970MP áráról és kereskedelmi forgalmazásának megkezdéséről egyelőre nincs információnk; feltehetően egyik első alkalmazási területét az Apple Power Macjei jelentik majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés