Hirdetés

Elkészült a Blu-ray lemezek fizikai specifikációja

A Blu-ray Disc Founders csoport tegnap bejelentette, hogy elkészült a csak olvasható Blu-Ray lemezek fizikai specifikációja, így megkezdődhetnek a diszkek gyártásának előkészületei. Egyelőre nem rögzítették a médium egyéb jellemzőit, például a támogatott kodekek körét. A szabványnak megfelelő lemezek és az azokat olvasni képes lejátszók megjelenése 2005 végére várható. Újraírható Blu-Ray lemezeket és BD-felvevőket a Panasonic és a Sony már korábban piacra dobott Japánban.

A Blu-Ray Disc, amelynek kétrétegű, újraírható változata akár 50 GB adat rögzítését teszi lehetővé, ádáz küzdelmet folytat az ugyancsak a DVD-technológia leváltására szánt HD-DVD formátummal. Bár egymással nem kompatibilisek, a DVD-t mindkettő támogatja.

A Blu-ray Disc Founders csoport jelenleg 13 vállalatot tömörít; ezek a Dell, a Hewlett-Packard, a Hitachi, az LG Electronics, a Matsushita Electric Industrial, a Mitsubishi Electric, a Pioneer, a Royal Philips Electronics, a Samsung Electronics, a Sharp Electronics, a Sony, a TDK, valamint a Thomson.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés